петак, октобар 4, 2024

Aleksandar Radovanović: Zaustaviti napade na novinare

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. mart 2024. – „Orkestrirani napadi i kampanja mržnje prema nezavisnim novinarima i medijima koji nisu pod kontrolom režima koji su sve učestaliji služe isključivo zastrašivanju i pokušaj su da ovi novinari odustanu od tema kojima se bave ili novinarstva generalno.“ rekao je Aleksandar Radovanović, generalni sekretar Pokreta slobodnih građana.

Radovanović je dodao da institucije ne rade ono što je njihova dužnost: „Posebno je zabrinjavajuće što nema nikakve reakcije ni ministra informisanja Mihaila Jovanovića, ni zaštitnika građana Zorana Pašalića, niti su u tužilaštvu ili policiji pokrenuti bilo kakvi postupci kako bi se ovi napadi zaustavili, a oni koji ih sprovode uhapsili i kaznili. U svim napadima saučestvuju i režimski mediji koji pored toga što netačno prenose izjave političara, sada to rade i novinarima, kako bi pojačali efekte napada.

„Sve to nam govori da u stvari vladajuća stranka stoji iza ovih napada, što možemo da vidimo i po načinu na koji se sprovode, jer su vrlo koordinisani i organizovani, a ne stihijski kako to žele da nam prikažu.“ kaže Radovanović.

„Iz nedelje u nedelju oni su sve brutalniji, i pitanje je dana kada će umesto internet nasilja preći na fizičko. Već 17 novinara je samo ove godine doživelo neku vrstu napada, a posebno brutalni su bili prošle nedelje prema novinarki N1 Kseniji Pavkov, a pre nje prema Vanji Đurić i Željku Veljkoviću. Nasilje bilo internet, bilo fizičko mora biti zaustavljeno, kako bi novinari mogli bezbedno i odgovorno da nastave da rade svoj posao.“ zaključio je Aleksandar Radovanović.

D. B.