среда, октобар 2, 2024

Dodik u Podgorici: Srpski svet je fenomenalna ideja

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 27. februara 2024. (Beta) – Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poručio je danas tokom posete Podgorici da je “srpski svet fenomenalna ideja“.

“Srpski svet je fenomenalna ideja i niko protiv toga ne bi trebao da ima ništa. Pozivam sve Srbe da se posvete elementima našeg nacionalnog identiteta jer on nije usmeren ni protiv koga”, rekao je Dodik odgovarajući na pitanje kako napreduje srpski svet.

Dodik je, na konferenciji za medije sa predsednikom crnogorskog parlamenta Andrijom Mandićem, rekao da kao predsednik RS podržava mir, stabilnost i razvoj Crne Gore i opredeljenje za članstvo u Evropskoj uniji.

“Mi smo, kao RS, opredeljeni za EU, a kao BiH smo kandidati”, kazao je on. “Očekujemo da kroz neke reforme dođemo do statusa posmatrača. Evropski put ne može biti nauštrb identiteta i ne može propagirati jedinstvenu BiH. BiH može po uzoru na Belgiju ući u EU”, poručio je Dodik.

Podsetio je da je BiH sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, naglasivši da RS ne podržava unitarnu BiH.

“RS je i protiv ulaska NATO. Poštujemo volju Crne Gore, ali tražimo i da se podrži naš stav. NATO je bombardovao RS, Srbiju i Crnu Goru bez odluke Saveta bezbednosti”, rekao je Dodik. Dodik je rekao i da je u Crnu Goru došao da podrži Mandića.

“Svima želim – Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima sve najbolje. Ali, moja pozicija zahteva da podržavam Srbe ma gde bili. Kao što uvažavamo crnogorsku zajednicu u RS, imamo pripadnike te zajednice na vlasti. Očekujemo da i srpska nacija u Crnoj Gori na taj način bude zastupljena. Verujem da može da se izgradi prihvatljivije društvo, da Srbi ne budu diskriminisani kad je u pitanju zapošljavanje”, rekao je Dodik.

On je rekao da je ranija vlast u Crnoj Gori priznala Kosovo “nauštrb volje Srba”.

Grupa građana okupila se ranije kod zgrade Skupštine u znak protesta zbog dolaska Dodika, koji je demonstrante pozdravio sa tri podignuta prsta.

Mandić je kazao da želi da Crna Gora stvara najbolje odnose sa susedima. “Ako nemate istančan osećaj i za njihove potrebe, onda nešto nije sa vama u redu”, kazao je Mandić i dodao da mu je velika čast da primi Dodika.

“Sem što sam predsednik Skupštine, ja sam predsednik Nove srpske demokratije. NSD i SNSD su sestrinske stranke. To su pre svega srpske stranke – srpski narod RS podržava njih, a crnogorski nas”, rekao je Mandić.

“Ko poštuje Dejton, poštuje i RS. Ko uvažava RS, ne može bez uvažavanja RS. Mi uvažavamo RS, jer uvažavamo BiH. To je odluka velikih sila, to je ono što je doneo Dejton. Crna Gora poštuje BiH, Crna Gora poštuje RS koja je sa Federacijom BiH stvorila BiH. Zato sam danas te poruke mira preneo Dodiku”, dodao je Mandić.

On je rekao da je spreman da na isti način, kao što razgovara sa Dodikom, razgovara sa svim političarima u regionu.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović i premijer Milojko Spajić saopštili su da nisu imali zvanične informacije o poseti Dodika, niti je od njih zvanično traženo da se sa njim sastanu.