среда, октобар 2, 2024

Najava priznanja Kosova – Vučićev božićni poklon

Slične objave

Podeli

Piše: Dragan Banjac

Dragan Banjac (Foto: S. Đ)

Mic po mic, evo, dođosmo do priznanja Kosova. To još nije ozvaničeno ali, kao što kaže pesma Vere Ivković iz 1983. godine, „šuška se šuška…“ Ona u pesmi pominje Duška, da li zbog rime ili je postojao nevažno je. Elem, čovek koji je iznikao iz dve ovdašnje veoma nečasne i neslavne organizacije, horde navijača Crvene zvezde i Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i uzdigao se do srpskog trona, na božićno jutro je posle toliko ustupaka, izjavio da Evropa traži od Srbije da prizna Kosovo. Kao nezavisnu državu podrazumijeva se.

Praveći uvod u ono što valjda sledi čim osvoji još jedan mandat, fudbalski navijač ide izokola, da se vlasi ne dosete. “De fakto ili de jure. Da, traži. Nemoj da se lažemo da to nije tako. Najveća sila EU to traži. Suštinski traži”, rekao je Vučić za svoju i televiziju američkog ambasadora, TV Pink.

Rekoh da ide izokola. Kaže samo da Evropa (Evropska unija) traži priznanje, potom u prvi plan ističe dilemu – da li građani Srbije mogu da se saglase oko ulaska zemlje u EU. To govori čovek koji je, kako reče, „za“, a učinio je sve da narod obrlati, okrene ga protiv Unije. Kao i na drugim poljima, ni tu nije imao uspeha, priznaje da je polovina građana za ulazak u evropsku zajednicu svesnih naroda/građana a ona njegova polovina – protiv. S tom analogijom Navijač tvrdi da građani Srbije „ne mogu da se saglase ni oko Kosova“.

Osmelio se, kaže da „jedan deo misli da treba što pre predati Kosovo“ i da bi to doprinelo da Srbija „bude zdravija“. To su oni iz polovine koja ne glasa i ne glasa za njega i njegove presvučene radikale. Otkriva da ima i onih koji bi – po svaku cenu branili Kosovo „ali bez mene i moje dece”. Ta gvala je najveća!

Predsednik trenutno svakog četvrtog građanina ove zemlje pokušava da bude mudrac i sebe malog prislanja uz jednog od najvećih. Citira Šarla de Gola, koji je rekao “Mi Francuzi više nemamo nacionalnih ciljeva. Sve što smo hteli, najvećim delom je ostvareno i ljudi su samozadovoljni i apsolutno nezadovoljni svakim ko ih predstavlja jer ni sami ne znaju šta im je cilj”. Navijač valjda hoće da kaže da mi, zahvaljujući i njemu, nismo ništa postigli i onda su njegovi (od pola izašlih na izbore ima polovinu) su zadovoljni što ih On predstavlja. Ciljeve ionako nemamo.

Ne brigaj brigu Alek, imaš skoro sve medije, a s ovakvim narodom i ovakvom opozicijom niko ti ne može pera odbiti. Sve što si obećao slagao si, ali narod je i dalje uz tebe. Dva fenomena, ti i narod. Od 1. januara 2024. vozila sa kosovskim RKS tablicama moći će slobodno da se kreću teritorijom cele Srbije, bez nalepnica, odlučilo je u umesto tebe veselo društvo evet efendija, Vlada Srbije. Više od godinu dana Navijač je začikavao kosovskim Albancima, evropskim i (belo)svetskim posrednicima u razgovorima (ne i pregovorima!) da oko tablica “nema predaje” I šta ćemo sad? Kod Željka Naučnika u škatulu. Šta god im kažeš poverovaće.

Da nisi mali i bidan što bi rekli Dalmatinci, mogao si te tablice da priznaš još 17. februara 2008. godine.

Teško je pobrojati tvoje dubare. Neumoran si i još neko vreme ćeš uživati u svojoj samodopadnosti. Sve dok jednog dana zaista na priznaš nezavisnost Kosova, a onda za izdaju i za sve što uz to ide optužiš Dragana Đilasa.

Ti – ni’t luk jeo ni’t mirisao.

Prethodni tekst
Sledeći tekst