петак, октобар 18, 2024

Tamara Malešev: “Krugovi Berlina 1936”

Slične objave

Podeli

Nedavno je iz štampe izašla knjiga „Krugovi Berlina 1936“. proslavljene jugoslovenske atletičarke, Tamare Malešev, rođene Novosađanke, koja već dugo živi u Ohaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Poslije višegodišnjeg istraživačkog rada i prikupljanja relevantnih dokaza šta se dešavalo na posljednjim Olimpijskim igrama prije drugog svjetskog rata, Tamara otkriva nepoznatu priču o tome koji su sportisti kraljevine Jugoslavije odbili da pozdrave Hitlera nacističkim pozdravom i kakva je bila njihova životna sudbina poslije toga. Posebno je zanimljivo da su o sportskim herojima tog teškog (a koje nije teško) predratnog vremena, kad je Hitlerova Njemačka organizovala najveće sportsko takmičenje na svijetu trudivši su da pokaže superiornost arijevske rase, govorili članovi porodica legendarnih olimpijaca Vane Ivanovića, Jovana Mikića Spartaka, dr. Veljka Narandžića, Milana Stepišnika, Alekse Kovačevića, Jaše Bakova, Jelene Stojanović, Pedra Gojića i drugih.

Knjiga je na veliko zadovoljstvo nas koji smo u našim životima sportu dali veliki značaj, stigla i do daleke Australije, a bila je izložena i na Sajmu knjiga u Beogradu. Krugovi Berlina 1936. spada svakako u najbolja sportsko istorijska djela, a opis događaja i ljudi, najbolja je literatura za zaljubljenike, ne samo u sport, nego i u događaje koji nikada nisu obrađeni i koji za najveći dio javnosti predstavlja potpunu nepoznanicu.

Neumorna Tamara Malešev, koja je svjetski vrijedne rezultate u skoku u vis, skoku u dalj i troskoku postizala u vrijeme kad je sport, posebno atletika, iako kraljica sportova, bila sportska sirotica, dolazi iz čuvene novosadske sportske familije, pa je sigurno da se mnogi stariji čitaoci sjećaju i njezinog oca rekordera, profesora Pavle Maleševa.

U razgovoru s Tamarom, otkrila mi je želju da snimi film o našim olimpijcima koji su Hitleru u sred Berlina rekli ne, a kakav je ona talenat i borac za ostvariti rezultat i ideju pretvoriti u stvarnost, vjerujem da ćemo film dočekati u skoroj budućnosti.

V. V.