недеља, октобар 6, 2024

Ursula fon der Lajen pozvala na saradnju u pristupu regiona zapadnog Balkana EU

Slične objave

Podeli

TIRANA, 16. oktobra 2023. (Beta) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas učesnike samita Berlinskog procesa u Tirani da zajedno rade na pristupu regiona Evropskoj uniji (EU), istakavši da zemlje zapadnog Balkana moraju da obave svoj deo posla.

U uvodnom obraćanju na samitu ona je rekla da je svet “usijan” zbog ratova u Ukrajini i Izraelu te da su u ovakvim trenucima svima potrebni najbolji prijatelji. Pozvala je na saradnju na pristupu regiona EU koja je dokazala, kako je navela, da su dugoročni mir i prosperitet mogući.

Ursula fon der Lajen (foto: gmx.ch)

Rekla je da su ekonomije zapadnog Balkana i jedinstveno tržište EU i dalje previše udaljeni. “Ekonomije zapadnog Balkana su 35 odsto EU proseka, tako da se moramo usredsrediti na potencijal koji ovde postoji i približiti ga našem tržištu”, rekla je i dodala da iskustvo proširenja EU pokazuje da ono ima dobar uticaj i na EU i na ekonomije koje se priključe.

Govoreći o planu rasta Fon der Lajen je rekla da EU želi da otvori vrata jedinstvenog tržišta kompanijama iz regiona u oblastima poput slobodnog protoka robe i usluga, energetike, električne energije, olakšavanja beskontaktnog plaćanja.

“To moramo da projektujemo sada. Otvaranje vrata nije dovoljno , države Zapadnog Balkana moraju da završe svoje regionalno jedinstveno tržište, što znači da je uslov da ekonomije u regionu otvore pristup svojim tržištima. Samo zajedničkim radom dovešćemo zapadni Balkan tamo gde pripadate”, rekla je.