петак, октобар 4, 2024

Osmani za CNN: Imamo dokaze o direktnim naređenjima za napad koja su došla od Vučića

Slične objave

Podeli

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

Najavila je da će Kosovo objaviti dokaze o “direktnim naređenjima koja su došla od Vučića” za oružani incident u Banjskoj, kada je poginuo jedan kosovski policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Imamo jasne dokaze koje ćemo objaviti u narednim danima o direktnim naređenjima koja su došla od Vučića – kazala je ona u intervjuu sa Christian Amanpour.

Kaže da svi dokazi upućuju na to da Beograd ipak stoji iza incidenta. Osmani je rekla da Kosovo traži da Srbija izruči Milana Radoičića i druge koji su učestvovali u nasilju u Banjskoj, za koje je rekla da predstavlja teroristički napad sa ciljem aneksije sjevera Kosova “po uzoru na Krim”.

Optužila je Srbiju da želi da destabilizira Zapadni Balkan i time omogući predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da u regiji otvori “novi front” protiv Zapada.

Važno je to spriječiti kažnjavanjem i sankcijama protiv Srbije. U suprotnom će Srbija biti ohrabrena da nastavi sa nasiljem, ne samo prema Kosovu, nego i drugdje u regionu – kazala je Osmani.

Upitana da li će Kosovo formirati ZSO, na čemu insistira međunarodna zajednica, Osmani je ponovila da je Kosovo napadnuto i žrtva agresije.

Najprije želimo da Radoičić i drugi budu izručeni Kosovu. Imajući u vidu dosadašnje iskustvo Srbija to neće učiniti. U dijalogu postoji samo jedna konstruktivna strana, a to je Kosovo, koje je primijenilo 99 posto svih svojih obaveza – kazala je Osmani.

Ukazala je da se Srbija 2013. obavezala na raspuštanje paralelnih struktura na Kosovu, ali događaji u Banjskoj pokazuje da ih je samo ojačala.

Naglasila je da Kosovo traži fer i izbalansirani pristup u dijalogu, čega nije bilo, pa je u tom procesu taj nedostatak ohrabrio Srbiju na akt agresije, prenosi hayat.ba pisanje nove.rs.

(A. J./Nova.rs)