субота, септембар 21, 2024

U Beogradu sutra 19. protest Srbija protiv nasilja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. septembra 2023. (Beta) – U Beogradu će sutra 19. građanski protest “Srbija protiv nasilja” početi ispred zgrade Vlade Srbije u 19.00 sati, odakle će protestna povorka otići do zgrade Televizije “Pink”.

Predstavanici proevropske opozcije koja tehnički organizuje proteste su danas na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije pozvali građane da se pridruže. Podsetili su da je zahtev protesta da se Televizijama Pink i Hepi oduzme nacionalna frekvencija zbog promovisanja mržnje i nasilja i dodali da je Televizija Pink nastavila sa “uvredljivim spotovima” protiv pojedinih poltičara i da je počela sa emitovanjem novog rijaliti programa.

Gradjanski protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva. Među zahtevima protesta koje tehnički organizuje deo proevropske opozicije, su i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje kao i rukovodstva Radio-Televizije Srbije. Traži se i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbdnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, i Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe “Pravac Evropa“, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, i Narodni pokret Srbije, ali naglašavaju da protest nije stranački.