петак, септембар 20, 2024

Australija: Ostavka izvršnog direktora aviokompanije Qantas

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 6. septembra 2023. – Izvršni direktor najvećeg avioprevoznika u Australiji “Qantas”-a Alan Joyce napustio je juče kompaniju, prije roka koji je najavio u nedavnom TV razgovoru.

Posljedica je to velikog pritiska javnosti i primjene pravnih propisa na nacionalnog avioprevoznika. Alan Joyce dvadeset i dvije godine je radio u Qantasu, a 15 godina od toga kao rukovodilac najboljeg avioprevoznika na svijetu u 2022. godini, ali njegova ostavka nije iznenađenje poslije turbulentne situacije u kompaniji od početka korona pandemije.

Javnost Australije je posljednjih mjeseci “bombardovala” Joyca pitanjima i optužbama o prodajama karata za letove “duhova”, odnosno za nepostojeće destinacije, za prekomjerno povećanje cijena letova za Evropu i Ameriku, te za takse za otkazivanje letova i davanja kredita za karte kupljene mnogo prije putovanja.

U svom zadnjem TV obraćanju Alan Joyce je kazao da se posljednjih mjeseci na njega vršien ogroman pritisak i da je shvatio da je u njegovom najboljem interesu da podnese ostavku, ali i da je “Qantasu” neophodna promjena upravljanja.

Gospođa Vanessa Hudson nova je osoba na čelu kompanije i u pozdravnom govoru rekla je da će “Qantas” nastaviti da leti za Evropu s povećanim kapacitetima i da bi moglo da dođe do obnavljanja linije Sydney – Beograd, ali u godinama pred nama.

V. V.