недеља, октобар 6, 2024

Španjolke šampionke sveta u fudbalu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. avgusta 2023. (Beta) – Ženska fudbalska reprezentacija Španije osvojila je danas Svetsko prvenstvo, pošto je u finalu u Sidneju pobedila Englesku sa 1:0.

Jedini gol postigla je kapiten Olga Karmona u 29. minutu i donela je ženskoj reprezentaciji Španije prvu titulu svetskog prvaka.

Fudbalerka Engleske Lusi Bronz izgubila je loptu na sredini terena, Mariona Kaldenti dodala je do Karmone koja je preciznim udarcem poslala loptu u levi ugao golmana Meri Erps.

Španija je bila bolja od aktuelnih evropskih šampionki, imala je više šansi i posed lopte.

Obe ekipe pogodile su po jednom okvir gola, u 16. minutu prečku je pogodila Loren Hemp, a u prvom minutu nadoknade prvog poluvrmena lopta je udarila u stativu posle šuta Salme Paraljuelo.

Španija je imala priliku da udvostruči prednost u 69. minutu, kada je posle upotrebe VAR tehnologije dosuđen jedanaesterac nakon što je Kira Volš igrala rukom. Šutirala je Dženi Ermoso, ali je Erps odbranila penal. Španija je do kraja sigurno igrala, sačuvala prednost i prvi put u istoriji postala svetski šampion.

Bonmati najbolja fudbalerka sveta

Španska reprezentativka Ajtana Bonmati proglašena je danas za najbolju fudbalerku Svetskog prvenstva u Australiji i na Novom Zelandu. Španija je danas u finalu pobedila aktuelne evropske šampione Englesku sa 1:0. Jedini gol na stadionu Australija u Sidneju pred 75.784 gledalaca postigla je kapiten Olga Karmona u 29. minutu.

Najbolja: Ajtana Bonmati (Foto: forocoches.com)

Za najbolju fudbalerku turnira proglašena je Špankinja Ajtana Bonmati. Njena saigračica Dženifer Ermoso osvojila je srebrnu loptu, a Šveđanka Amanda Ilestedt bronzanu.

Za najbolju mladu igračicu na turniru proglašena je 19-godišnja Špankinja Salma Paraljuelo.

Zlatnu rukavicu koja se dodeljuje najboljem golmanu osvojila je Meri Erps iz Engleske, koja je u finalu dobro igrala i odbranila jedanaesterac. Ona je primila četiri gola u sedam utakmica.

Zlatnu kopačku za najboljeg strelca turnira osvojila je Hinata Mijazava iz Japana, koja je postigla pet golova i imala jednu asistenciju. Srebrnu kopačku sa četiri gola i tri asistencije osvojila je Francuskinja Kadidatu Dijani, a bronzanu Aleksandra Pop iz Nemačke, koja je postigla četiri gola.