петак, октобар 4, 2024

Prigožin odlazi kod Lukašenka

Slične objave

Podeli

MOSKVA/BEOGRAD, 24. juna 2023. (Beta) – Kremlj je sinoć saopštio da je povučen krivični postupak protiv vođe paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina koji će otići u Belorusiju, prenela je agencija Frans pres.

“Povučen je krivični postupak protiv Prigožina i on će otići u Belorusiju”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da neće biti krivično gonjeni ni borci Vagnera “s obzirom na zasluge na ukrajinskog frontu”. Peskov je dodao da pripadnici Vagnera koji nisu učestvovali u pobuni mogu da potpišu ugovore sa ruskim Ministarstvom odbrane.

List Njujork tajms (The New York Times) preneo je sinoć na svom sajtu da su oklopna vozila Vagner počela da napuštaju vojni centar Rostov na Donu, na jugozapadu Rusije, dok je grupa lokalnih pristalica uzvikivala ime plaćeničke grupe, prema video snimcima objavljenim na društvenim mrežama.

Ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio je beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku na “urađenom poslu”, saopštilo je danas belorusko predsedništvo, pošto je šef paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin naložio svojim ljudima koji su krenuli ka Moskvi da se vrate u svoje kampove.

“Predsednik Belorusije je detaljno obavestio predsednika Rusije o rezultatima pregovora sa rukovodstvom grupe Vagner”, navodi se u saopštenju Lukašenkovog kabineta. Dodaje se da je Putin tokom drugog telefonskog razgovora tokom dana zahvalio Lukašenku za “obavljeni posao”.