среда, април 24, 2024

OSMI PROTEST SRBIJA PROTIV NASILJA Studenti: Računajte na nas

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. juna 2023. – Na osmom protestu “Srbija protiv nasilja” građani su blokirali deo autoputa kod isključenja Autokomanda u Beogradu. Protest je počeo u centru Beograda minutom ćutanja za devetu žrtvu masovnog ubistva kod Mladenovca.

Mladić P.M., koji je ranjen 4. maja u masovnoj pucnjavi u selu Malo Orašje u Srbiji početkom maja, preminuo je 23. juna.

Okupljeni su šetali od zgrade Skupštine Srbije, Vlade Srbije do Autokomande. Okupljanja su organizovana i u deset drugih gradova – Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Kraljevu, Leskovcu, Šapcu, Zrenjaninu i Pirotu. Protesti u Srbiji počeli su nakon dva masovna ubistva koja su početkom maja potresla državu.

Zahtevi demonstranata

Demonstranti već duže od mesec dana na protestima zahtevaju smenu članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i rukovodstva javnog servisa Radio televizije Srbije (RTS).

Foto: Iva Gajić (RFE/RL)

Traži se i gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi (Happy) zbog promovisanja nasilja, kao i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest “Srbija protiv nasilja” pozivaju opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije politički.

Proevropska opozicija tehnički organizuje građanske proteste koji su počeli posle masovnih ubistava u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i selima Dubona i Malo Orašje u blizini Mladenovca i Smedereva.

Vlast je nakon toga pojačala prisustvo policije u školama i pozvala građane da policiji predaju oružje.

Reakcija vlasti na proteste

Vlast je optužila opoziciju da “politizuje tragediju”. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da organizatori “zaslužuju samo prezir” ali i pozvao na dijalog i najavio mogućnost prevremenih parlamentarnih izbora.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 7. juna ponudila svoju ostavku ocenjujući da su vanredni parlamentarni izbori rešenje za krizu.

Predstavnici opozicije odgovorili su da vanredni izbori nisu tema i da vlast treba da ispuni zahteve demonstranata. Na zahtev 61 poslanika opozicije u Narodnoj skupštini Srbije raspravlja se o smeni ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

Fajront (Foto S. Đ./portalforum.rs)

Na sednici održanoj 15. juna premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da “apsolutno” neće predložiti Gašićevu smenu, jer on, kako je ocenila, odgovorno, ozbiljno i posvećeno radi svoj posao.

O ovoj temi parlament je raspravljao i 21. juna, a nastaviće raspravu 27. juna.

Blokirana i Mostarska petlja

Učesnici protesta “Srbija protiv nasilja” večeras su autoputem od Autokomande došli do Mostarske petlje gde je takođe obustavljen saobraćaj. Kako javlja reporter agencije Beta, saobraćaj je nešto pre 20 časova obustavljen na celoj deonici.

Protestna šetnja je počela sa platoa ispred Skupštine Srbije, zatim su građani prošli pored zgrade vlade i Trga Slavija, do autoputa kroz Beograd.

Na delu autoputa kod Autokomande je velika grupa studenata sa transparentima “Studenti protiv nasilja” i “Računajte na nas”, a studenti povremeno skandiraju “Vučiću odlazi” i “Ostavke, ostavke”.

D. B. /RFE