петак, октобар 4, 2024

Vučić: Srbija će da ispuni svoj deo obaveza kada Kosovo formira ZSO

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 19. aprila 2023. (Beta) – Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas je izjavio da će Srbija ispunjavati svoj deo obaveza iz dijaloga sa Prištinom, ali ne pre no što druga strana formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), koja je predviđena Briselskim sporazumom koji je danas navršio 10 godina.

“Nema igre oko toga. Ima da ispunite to, i tek kada to ispunite, onda ćemo mi da ispunjavamo naš deo. Možda ćemo kao znak dobre volje nešto unilateralno da uradimo, ali to nema veze sa vašom obavezom da ovo u potpunosti ispunite, pa da mi tek onda radimo sve drugo”, rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu.

On je, posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Švedske, Tobijasom Bilstremom, rekao da se danas priča o tome da Albanci treba da “krenu u proces formiranja ZSO”, a da Srbija treba odmah da ispuni “sve što njima padne na pamet”.

Predsednik je naveo da je šefu švedske diplomatije ponovio stavove Srbije i šta je ona spremna da ispuni, kao i da neće podržati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Vučić je kazao da je Srbija uvek bila zahvalna Švedskoj zbog podrške i pomoći Srbiji na putu ka EU, i da je “dobro razumela” šta još treba da uradi, navodeći da je Bilstrem insistirao da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji i da se usaglasi s drugim članicama EU i onima koji su na putu ka EU.

Kazao je da je Srbija razumela poruke Švedske od uvođenja sankcija Rusiji, do ponašanja u odnosima sa Prištinom, naglasivši da je Srbija nezavisna i suverena i da će kao takva donositi odluke, ali vodeći računa i o onome što kažu partneri iz EU.