петак, септембар 20, 2024

Vuletić: Glavna prevara trebalo da ide preko – Evropa sad

Slične objave

Podeli

Sagovornik Analitike smatra da će i ovoga puta SPC preko svojih vladika/aktivista u Crnoj Gori pokušati sve kako bi ponovo bila faktor koji će presudno uticati na izbor predsjednika, a kasnije i na izbor Vlade Crne Gore… Smatra da to što je DIK odbila kandidaturu Spajića govori da ne može ni Vučić do kraja svoje pulene u CG da drži pod kontrolom

Jovana Vuković

„Kampanja iz Srbije nije nikada ni prestajala, samo se prilagođavala datom trenutku. Glavne odluke koje tri godine unazad donose stranke (sve) u Crnoj Gori koje su danas na vlasti su najčešće pripremane u Beogradu“, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika predsjednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić.

Naš sagovornik podsjeća na litije koje bi, kako ističe, bile nemoguće bez državne crkve Srbije, a iz Srbije je, dodaje, stizala i sva logistika.

„Sjetimo se aktivista SNS-a na svim lokalnim izborima u protekle dvije godine i njihovog hapšenja/protjerivanja zbog kupovine glasova. Posebna tragedija je to što je taj novac u Srbiji stečen korupcijom, tj. pljačkom građana“, podsjeća Vuletić.

Naglašava i da je Evropa sad – jedan od, prema njegovim riječima najpogubniji plano za Crnu Goru smišljen takođe u Beogradu.

„Ekonomski neodrživ, već na srednji rok potpuno će iscrpiti javne finansije, privredu, a posebno najranjiviji privatni sektor koji neće moći da zadovolji takve budžetske zahtjeve. Taj projekat služi za jednokratnu političku (zlo)upotrebu kako bi se u par vremenski brzih izbornih ciklusa prevarili iscrpljeni građani i kako bi doveli na vlast ljude koje ne zanima evropska Crna Gora“, ističe Vuletić.

Tužna slika Srbije u kojoj se negira nezavisnost Crne Gore

Poručuje i da je tužna slika Srbije u kojoj gotovo sve političke partije zajedno sa Vučićem učestvuju u toj kampanji i praktično negiraju nezavisnost Crne Gore.

„Najnoviji primjer tog beščašća vidjeli smo iz prijedloga Nebojše Zelenovića koji sanja mornaricu uz bilateralne ugovore Srbije sa BiH, Crnom Gorom i Makedonijom o zajedničkoj odbrambenoj politici uz razoružanje svih osim Srbije, i to sve misli da ispregovara sa zapadnim partnerima. Dakle, Nebojša Zelenović koji je u parlament Srbije ušao kao najprogresivnija zeleno/lijeva opcija predlaže da Srbija bude regionalni policajac pod pokroviteljstvom Zapada. Siguran sam da vjeruje da nema potrebe ni da pita susjedne države da li su saglasne, valjda je ponašanje Srbije 90-ih glavna preporuka da je to u redu“, objašnjava sagovornik Analitike.

Vuletić, pak, vjeruje da će ovoga puta biti malo manje vidljivo direktno uplitanje u kampanju i da će se svi potruditi da predstave skup stranaka koje čine vlast u Crnoj Gori unazad dvije godine kao autentični crnogorski izraz nezavistan od Srbije.

„Jedan od razloga je taj da ne bi homogenizovali suverenističke birače/stranke sa druge strane, a drugi je taj što je Srbija izložena dodatnom nadzoru EU/SAD zbog svog sljepila oko Kosova“, smatra Vuletić.

SPC će pokušati da utiče na izbor predsjednika

Upitan kako gleda na ulogu SPC u predstojećim izborima, koja je na prethodnim parlamentarnim ‘izabrala’ premijera Crne Gore, Vuletić ističe da je u pitanju državna crkva Srbije koja je u potpunoj političkoj simbiozi s vlašću.

„Dodao bih da sve naše vlasti unazad 30 godina u visokom procentu formatiraju političke ciljeve sa Sinodom SPC. U sprovođenju tih ciljeva djeluju kompaktno i dopunjuju se“, navodi Vuletić.

SPC, kako ukazuje, zloupotrebljava vjerska osjećanja ljudi i sprovodi svoju velikodržavnu politiku.

Jasno je, dodaje sagovornik Analitike, da će i ovoga puta SPC preko svojih vladika/aktivista u Crnoj Gori da pokuša sve kako bi ponovo bila faktor koji će presudno uticati na izbor predsjednika i kasnije izbor Vlade Crne Gore.

„Joanikije nema harizmu i autoritet pokojnog Amfilohija tako da će mu biti potrebna dodatna pomoć iz Beograda ne bi li se približili situaciji iz 2020“, smatra Vuletić.

foto: portalforum.rs

Problemi u ‘Ostrog koaliciji’

Međutim, vjeruje da je nakon dvije godine vlasti došlo do šire spoznaje na koji način Beograd manipuliše izbornim procesom, otud i dolazi opasnost.

„Iz tog razloga ne vjerujem da će ovoga puta tako otvoreno Joanikije da se umiješa, ali vjerujem da je glavna prevara trebala ići preko Evrope sad, koja je smišljena odavno u Beogradu i politički savjetovana“, napominje Vuletić.

Prema njegovim riječima, najnovija okolnost u kojoj je Državna izborna komisija odbila kandidaturu Milojka Spajića, govori da „ne može ni Vučić do kraja svoje pulene u Crnoj Gori da drži pod kontrolom“.

„Biće zanimljivo vidjeti kakav će odgovor dati Spajić Andriji Mandiću, prije svih. No, bez obzira na trenutne probleme u ‘Ostrog koaliciji’, pribojavam se da će druga strana teško objasniti građanima u kampanji da im nije politički interes da glasaju za plate koje će im obećati savjetodavci iz Beograda, a koji pri tom u Srbiji ne rade na taj način“, kaže Vuletić.

Politika posvećena odbrani Miloševićevih poraza 

Osvrnuvši se na inicijativu Otvoreni Balkan, koju u našoj državi posebno forsira odlazeći premijer Dritan Abazović, Vuletić napominje da su svi zaboraviti CEFTA ugovor, potpisan prije gotovo 20 godina.

„Da je Srbija imala političku elitu nakon atentata na premijera Đinđića zaista posvećenu EU integracijama ne bi bilo potrebe ni za Berlinskim procesom, a Otvoreni Balkan nikada ne bi bio ni pomenut. Nažalost, iz Srbije je kontinualno generisana politika prema regionu koja je iz svojih frustrirajućih poraza 90-ih pokušavala i još uvijek pokušava da izađe tako što će dokazati da su Milošević i Šešelj bili u pravu kada su zapalili bivšu zajedničku državu zbog tobože ugroženosti srpskog naroda“, smatra Vuletić.

Ta politika, dodaje, dobija novi život sa dolaskom Koštunice i Tadića na vlast 2004, i posvećena je odbrani Miloševićevih poraza i pravljenja mitova od tih istih poraza, a posebno od sloma kosovske politike.

„Vjerujem da Vučič nije nikada ni sanjao da će njegova politika iz 90-ih imati takvu podršku gotovo čitave opozicije u Srbiji, posebno tzv. tekovine te politike koje su nas potpuno okovale kroz nastavak opstruiranja BiH, Kosova i Crne Gore“, navodi Vuletić.

Vučić kompromitovao i Berlinski proces

Stava je i da Srbija nije jedina kriva za poražavajuće životne rezultate u našem regionu, ali da je svakako najveći krivac.

„Iz ove kratke geneze naših odnosa u posljednjih 20 godina zaključujem da nam Evropa još uvijek daje šansu tolerišući Srbiju koja ne odustaje od svoje velikodržavne politike, to svi vide“, napominje Vuletić.

Kako ističe, nakon neiskorišćene CEFTE, dobili smo reafirmisanu evropsku ponudu da sami ubrzamo put ka EU kroz Berlinski proces.

„Međutim, prije svih Vučić je kompromitovao i Berlinski proces sa Otvorenim Balkanom koji on i Edi Rama nude regionu u zamjenu za EU integracije“, podsjeća Vuletić.

U Crnoj Gori je, kako primjećuje sagovornik Analitike, očita politička podjela.

„Pokazalo se da su svi politički akteri koji su na vlasti poslije izbora 2020. sa velikom pažnjom povlačili političke poteze koji ne ljute Beograd. Konačno je vidljivo da je to slučaj i sa Dritanom Abazovićem kome pored Temeljnog ugovora sa SPC i Otvorenog Balkana preostaje još da prihvati povlačenje priznanja Kosova“, kategoričan je Vuletić.

Srbija konzervirana u devedesetim

Upitan kako gleda na budućnost regiona, sagovornik Analitike ističe da nadu daju građani koji su, kako kaže, daleko racionalniji u odnosu na političare.

„Normalno bi bilo da je obrnuto, građani imaju pravo na emocije, političari ne. Međutim kod nas na ovom prostoru političari žive manipulišući emocijama građana, stalno podgrijavajući istorijske sukobe“, ocjenjuje Vuletić.

Ponavlja i da, bez obzira što ima krivaca na svim stranama, Srbija je najodgovornija za sadašnje stanje i odnose među susjedima.

„Još uvijek je Srbija konzervirana u 90-im koje nam ne dozvoljavaju da progledamo. U novim okolnostima i vremenu naša vlast sprovodi svoju agendu od prije 30 godina. Nažalost, građani Srbije nijesu do kraja svjesni kada podržavaju političare na izborima za šta glasaju, nije mali broj iskrenih podržavalaca EU integracija, bez obzira što ih je drastično manje nego prije 20 godina“, objašnjava Vuletić.

Prema njegovim riječima, stalno snižavanje kriterijuma u strahu od većeg zla navodi građane da glasaju opet za zlo, bez obzira što je manje.

„U takvim okolnostima političari se prilagođavaju slabostima birača kao paraziti. Protok vremena je pokazao da na ovakav način nikada iz Srbije neće doći inicijativa za pomirenjem, jer prvi korak mora biti istina o 90-im godinama koja je suviše bolna prije svega za BiH i Kosovo, a zatim i za samu Srbiju“, ističe Vuletić.

Srbija nema više prostora za manipulacije 

Kad je u pitanju francusko-njemački prijedlog, Vuletić navodi da se radi o reafirmisanom Briselskom sporazumu te da tu nema ničeg spektakularnog što već nije potpisano,

„Najvažnija tačka je da Kosovo i Srbija neće ometati jedno drugo u EU integracijama i time je sve rečeno. Najnovija inicijativa treba prije svega da istjera Srbiju na čistac, hoćemo li u EU ili nećemo? Nema tu nikakvih ucjena niti stavljanja pred svršen čin, EU ima pravo na odgovor šta mi zaista hoćemo“, objašnjava Vuletić.

Legitimno je, dodaje, i da Srbija neće, ali je takođe u tom slučaju legitimno i da Evropa prestane da je finansira i da daje uslove za trgovinu kao da su dio EU.

„To bi značio zvanični prekid EU integracija i potpuni kolaps privrede, posljedično i naših života. Tek tada bismo shvatili da sadašnji život, kojim sa pravom nijesmo zadovoljni, može biti i mnogo gori“, kaže Vuletić.

Dakle, kako dodaje, nema ucjene, kriza koju je Rusija izazvala agresijom na Ukrajinu je ubrzala Zapad da prevenira eventualni novi sukob na Balkanu koji Putin vrlo priželjkuje i koji mu je u ovom momentu prijeko potreban.

„Zaključio bih da je to konačna inicijativa koja je usklađena i sa državama članicama EU koje nisu priznale Kosovo, a podrška je nedvosmislena i sa strane SAD. Srbija nema više prostora za manipulacije i održavanje sadašnje pozicije sjeđenja na četiri stolice. Svi političari Srbije znaju, posebno ovi danas na vlasti da je Kosovo izgubljeno 1999. zbog zle politike prema Albancima u desetogodišnjem periodu koja je kulminirala ratom i vojnim porazom Srbije koja se sporazumom u Kumanovu trajno povukla sa Kosova. Sve ostalo je neka vrsta sukcesije ocrtana rezolucijom 1244, Ahtisarijevim planom, priznavanjem nezavisnosti Kosova 2008. od najznačajnijih država sveta, Briselskim sporazumom i sada sa ovim najnovijim zapadnim planom. Nadam se da će većina Srba jednom biti pametna na vrijeme i natjerati Vučića da prihvati plan bez odlaganja“, zaključuje Vuletić.

ZORAN VULETIĆ
EVROPA SAD
PREDSJEDNIČKI IZBORI
SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SPC