петак, октобар 4, 2024

Слободан Гавриловић: Сећање на Десимира

Slične objave

Podeli

 

Slobodan Gavrilović (Foto: portalforum.rs)

Идеја слободе је централна Десимирова идеја. Слобода појединца, заједнице, народа, нације, човечанства. И његов први објављен текст Смисао слободе, давне 1940. године носи тај печат. Та идеја се јавила пре његових затвора и логора, пре његовог, готово педесетогодишњег избеглиштва. Та идеја је присутна у свих 420 бројева Наше речи, у свим акцијама Савеза Ослобођење и у Демократској алтернативи из 1963. године. Она се наставила у обновљеној Демокраској странци и бројним текстовима које је објавио у Демократији, Борби, Времену, Политици, Данасу, Еконоској политици, Побједи…

И онда када се деценијама бави одређеним проблемом, као што је српско национално питање, то чини због слободе и за њу. Када пише о одређеним личностима, Адаму Прибићевићу, на пример, или бројним другим у књизи О људима, Тошић то чини слободе ради. Слободе која је и одговорност за избор, јавну реч и дело. За оно што сте учинили и оно што сте пропустили.

Солидарност је честа Тошићева тема. Било као лична или колективна. Она је, па и њено одсуство, печат једне заједнице, групе или странке. Својим седамдесетогодишњим чланством и активностима у Демократској странци (ДС) то је најбоље показао и доказао.

Демократска странка, којој је тако дуго припадао, је нит која све повезује и свему даје смисао, јер је она полуга за промене и реформе, како у време Љубе Давидовића када се намеће питање Устава, српско-хрватских односа, радничког законодавства, слободе од страха, корупције, тако и након њеног обнављања крајем осамдесетих година, када се води борба са недемократским режимом, а ради изградње демократске и правне државе.

У време када се, након пада Берлинског зида, покреће читава Источна Европа, мучи га што Србија бира погрешан пут. Национализам и сукобе, у себи и према другима. Био је жесток критичар националистичке идеологије и доследан борац за демократију и слободу. А патриота и човек. Србин и европејац.

Много је тога оставио Десимир новим генерацијама: ретко виђену истрајност у сваком новом предузећу, лични пример и готово дирљиву лојалност Демократској странци, готово на монашки начин. Човекољубље, али и критику нашег менталитета. Патриотизам и оштру критику национализма. Веру, али и скептицизам. Читав свој живот коме је смисао слобода. Лично поштење и скромност, али и понос и достојанство. Дим своје луле и пламен своје борбе. Љубав и супротстављање мржњи. Невоље је остављао себи и својој Корал. Усправно и до краја. То је и такав је Десимир Тошић био. Ни време ни људи нису му могли наудити. Само се ширио, растао, баш као храст који помиње његов пријатељ Стеван К. Павловић.

Foto: portalforum.rs

На вест о укидању награде за публицистику “Десимир Тошић” реаговао је и Етички одбор Демократске странке. Бићу слободан да један део и сада наведем:

“Први објављени текст Десимира Тошића 1940. године је Смисао слободе. Логораш је на београдском сајмишту 1943. као антифашиста. Од 1945. до 1990. године је политички емигрант, жртва нацистичких и комунистичких прогона,  борац против ауторитарне и тоталитарне власти. Неокрњеног моралног интегритета и изузетног личног поштења. Толерантан учитељ марљивости и политичке културе. Заставничар слободе и истине. Проповедник етике. За европски покрет. Велики човек и велики патриота. Вишеструки доказ да памет постаје мудрост кад интелект постане морал. Србин и Европејац. Менталитет честитости наспрам бахатости, самодовољности и свезнања…

Ако режим укида награду за публицистику “Десимир Тошић” да ли укида и ове вредности које су за живота красиле Десимира Тошића?”

Slobodan Gavrilović (Foto: portalforum.rs)

Неке његове књиге још нису објављене на српском језику. Многи текстови су расути по разним листовима, часописима, писмима, белешкама. Велики посао чека неког биоблиографа да среди и покаже све што је Десимир написао и објавио. А и неког приређивача и издавача да објави критичко издање Сабраних дела Десимира Тошића.

На том путу један велики део посла обавио је Мијат Лакићевић с књигом Десимир Тошић – Између екстрема.

Знао сам Десимира Тошића више од четврт века. Путовали смо по Србији, агитовали и разговарали. Увек је био спреман за разговор. Није се понављао, али је одређене вредности и идеје увек истицао, најчешће примерима из теорије и искуства. Лепо је било слушати када евоцира успомене и о пријатељима и о противницима. Био је чудновато духовит.

Први пут сам писао о Десимиру у ужичком Одјеку 1990. године, а потом, до данас, разним поводима десетину пута. Увек с поштовањем, јер је то био човек који је знао рећи: Нас су водиле идеје, а не људи. Човек који је бринуо о много чему, најмање о себи, а највише о Демократској странци. Човек који је сањао модерну, грађанску, уређену демократску државу, за њу се борио и о томе писао од 1940. до смрти. Човек који је био драг саговорник и кад се не слажемо, а пушио је лулу, господствено. Човек који је много знао о традицији, писао о садашњости, а бринуо о будућности. Човек који је био грађанин света, али и Србин европејац. Човек који је оскудевао у готово свему, осим у идејама, људима и вредностима и предано им је, с посебном посвећеношћу служио. Човек који је био верник, али истински, у себи, а не за параду. Човек који је радећи уживао, разговор сматрао светињом, а мисао богатством, избрушену поготово. Човек који је био гимназијалац, студент, логораш, емигрант, новинар и политичар, али пре свега Човек.

Знао је да пита и оно што нико не пита, да води рачуна о ономе о коме нико не води, да ужива у лепотама овога света, али и да саосећа с туђом патњом и невољом.

Био је веран идејама и људима, још од првог текста О слободи који је објавио 1940. до Личних белешки из 2007. године. Одан је и посвећен слободи и у логору, и у избеглиштву и на слободи.

Човек који се није никад жалио. У страдању и у успесима је био и остајао човек.      Имао је пријатеље, сараднике, читаоце и противнике, и у свима је оставио трага. Уредио је преко 420 бројева часописа Наша реч, а истовремено је био и уредник и новинар и благајник и експедитор… Био је најрађе новинар, радећи до краја, сваки дан.

Slobodan Gavrilović, Borka Božović, Mijat Lakićević, Aleksa Đilas i Zoran Panović (Foto: portalforum.rs)

Човек који се борио против тоталитаризма, а за права човека, разумео је српске националне проблеме, јер је већ Адама (Прибићевића) видео као сељачког и националног идеолога. У Стварности је био против заблуда, јер је рано видео и Снагу и немоћ нашег комунизма. Причао је и писао О људима, на питање Ко је Милован Ђилас дао је одговор. Његова историја је историја Демократске странке. Живео је у разним колективима, писао о Колективизацији у Југославији, а оставио Личне белешке. Озбиљна тема су му била двојица ревизиониста – Тито и Хрушчов, Раднички савети у Југославији, али и Црква, држава и друштво. Доследно је сматрао да се само Критиком може ићи ка просвећивању, па се тако читавог живота и понашао, јер је у томе проналазио Смисао слободе.

Све то остави иза себе као дуг учитељима демократије и морала јер је на жртвенику слободе био патриотски  антинационалиста, демократски првак, мислилац и просветитељ. Политику је посматрао и доживљавао као културолошку појаву, али није био далеко ни од париских студената из бунџијских шездесетосмашких година Будимо реални – тражимо немогуће, јер је био и остао симбол принципијелне борбу за демократију, поштовање људских права, јавну дебату и критичко разматрање садашњости и преиспитивање прошлости. Кретао се од оптимизма ка песимизму, а увек је кад је био између имати и бити, бирао бити – Човек.

Човек који је био Између екстрема, јер је био Храст слободе, имао је Две годишњице, јер је био Аутобиографија уживо, а притом Несентиментални идеалиста.

Био је без титула и без власти, али не и без утицаја. Дирљиво је био одан својој Корал – незнаном јунаку свог политичког живота. Био је идејна и покретачка снага Савеза Ослобођење и Наше речи.  Ето, тако га видим Десимир Тошић – Храст слободе из Беле Паланке. На свој двадесети рођендан, 19. фебруара 1940. чуо је Десимир за смрт свога председника Демократске странке Љубомира Давидовића.

У пролеће 2005. године одвео ме је на Ново гробље и показао где су сахрањени Љуба Давидовић и Милан Грол, остављајући ми завет да бринем о тим гробовима. Последњих година тражим погодну личност у Демократској странци да јој овај завет пренесем, јер сам и ја при путу.

У Београду, на Света три јерарха 2023. године

Изговорено на округлом столу „Десимир Тошић: човек који не сме бити заборављен”,  13. фебруара 2023. године у Медија центру у Београду