недеља, октобар 6, 2024

Belivuk: Optužnica – izmišljotina

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. oktobra 2022. (Beta) – U Specijalnom suda u Beogradu danas, prvog dana suđenja grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića za najteža krivična dela, optuženi su počeli iznošenje odbrane.

Belivuk je kazao da je optužnica “izmišljotina” i da su im “nakačena” brojna ubistva, preneli su beogradski mediji. Rekao je i da je “Skaj dokaze”, odnosno telefonsku komunikaciju preko istoimene aplikacije, “montirao” tužilac.

Kazao je, kako je prenela televizija N1 na svom sajtu, da je njegovu navijačku grupu vlast angažovala da obezbeđuju proteste i mitinge i da sprečavaju tuđe. Dodao je da je deo grupe poslao on, a deo Zvonko Veselinović da 2016. poruše Savamalu.

Tvrdio je da se susretao sa Aleksandrom Vidojevićem, poznatim kao “Aca Rošavi” kog je slao “šef“, kako tvrdi, da označavaju predsednika Aleksandra Vučića a razlog je bio zahtev da se formira nova navijačka grupa. Naveo i da se nalazio i sa članom izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darkom Glišićem, te da mu je sugerisano da se viđa sa Aleksandrom Vulinom ali je, zbog kako je rekao, “mira u kući“, pristao da to preuzme Miljković.

Prethodno su pročitane dve optužnice kojim se Belivuk i Miljković okrivljeni da su imali plan da pod paravanom navijačke grupe “Principi” naprave kriminalnu grupu kako bi stekli novac i preuzeli primat u podzemlju. Po optužnici, vođe su odlučile ko i kada će biti otet i ubijen, a koristili su “Skaj telefone” na kojem je svaki okrivljeni imao šifrovano ime. U optužnici pročianoj na suđenju, terete se, kao i članovi grupe, da su namamljivali, otimali i ubijali ljude u kući u Ritopeku, gde su imali mašinu za mlevenje mesa.

Sud je odbio predlog odbrane da se pribave video-zapisi sa saslušanja svedoka-saradnika, kao i predlog Belivukovog advokata da se iz predmeta izdvoje zapisnici o saslušanju oštećenih i drugih svedoka.

Belivuk, Miljković i ostali, uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a Tužilaštva za organizovani kriminal ih tereti za sedam ubistava. Trojica optuženih su na osnovu sporazuma s tim tužilaštvom dobila status svedok-okrivljeni, odnosno, u zamenu za blaže zatvorske kazne, obavezi su se da pred sudom ispričaju sve o kriminalnoj grupi.

Ranije je objavljeno da će Bojan Hrvatin svedočiti u zamenu za kaznu od 14 godina zatvora, Nikola Spasojević za 15, a Srđan Lalić za 18 godina zatvora.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno u sredu kada će i ostali optuženi da iznose svoje odbrane.