недеља, октобар 6, 2024

Balkanska mržnja u Australiji

Slične objave

Podeli

Piše: V. V.

Nedavno smo sa zaprepaštenjem pročitali vijest  o rušenju spomenika na partizanskom groblju u Mostaru, ko zna kojem po redu. Uvredljivi grafiti po ulicama gradova zajedničke nam rodne države i za nas daleko od nje, jeste vijest, ali ne i novost. Mi koji smo prošli strahote rata i koji smo daleko od tih prostora ne svojom voljom, postali smo gotovo ravnodušni čitajući svih ovih godina istinu da je rat i dalje najvažnija tema kod mnogih, ne samo svjedoka vremena nego i kod onih koji su rođeni daleko poslije devedesetih godina prošloga vijeka.

Kod nas u Australiji, veliki broj bivših stanovnika zajedničke nam države, odavno je zaboravio na rat, jer su radne obaveze i  želja za boljim životom odavno postale primarne obaveze mnogih useljenika iz Jugoslavije i naravno, već odraslih nasljednika.

Zato je vijest koju su prije par dana emitovale sve TV u Australiji iznenadila, posebno jer je tako nešto zaboravljeno u Adelaide  i u Južnoj Australiji, ali i u drugim gradovima Australije. Najavljena je, a potom i emitovana vijest iz prostorija FK Beograd, člana prve fudbalske lige Južne Australije i najstarijeg fudbalskog kluba u istoj državi o nemilom događaju koji je sve nas podsjetio na ono zlokobno vrijeme od prije trideset i više godina.

Vijest je neobična, ali i vrlo upozoravajuća, jer Australija itekako vodi računa o sigurnosti svojih građana. Nepoznati je počinilac, rekao je novinar na početku javljanja, grafitima mržnje oštetio novouređene prostorije FK Beograd (država je za tu namjenu dala ogromne novce) i nanio veliku finansijsku štetu poluamaterskom fudbalskom timu, u kojem usput budi rečeno, igraju samo dva fudbalera srpskog porijekla, ali i uzbudio prije svega srpsku zajednicu u Adelaide, jer su grafiti pozivali na smrt Srba, veličajući Alaha i Armiju Bosne i Hercegovine.

Snimak prikazan na TV pokazao je nepoznatog mladića koji je u mrkloj noći preskočio ogradu i mašinom za farbanje prostorija, ispisao uvredljive grafite, koji su malo poslije dolaska policije, izbrisani.

Kako preko dvadeset godina nije bilo većih problema među zajednicama koje dolaze s naših prostora, događaj srećom, osim uzbuđenja, nije izazvao negativne reakcije iz samih zajednica, a nema sumnje da će mlađani “grafitlija”, kojeg je policija ubrzo identifikovala i privela, biti primjerno kažnjen i možda biti deportovan u državu iz koje vuče porijeklo – Bosnu i Hercegovinu.

Od prije tri godine za ovakve počinioce krivičnog djela, Parlament Australije pooštrio je zakon, pa je uz zatvorsku kaznu, predvidio i deportaciju iz Australije, bez obzira da li pravomoćno presuđeni izvršilac ima ili nema državljanstvo Australije. Vlada novog premijera Albanesea, najavila je još oštije zakone protiv onih koji bilo na koji način ugrožavaju sigurnost građana i države Australije.

(Autor je advokat i novinar, rođeni Dubrovčanin u izgnanstvu u Adelaidi, stalni saradnik Portala Forum)