петак, септембар 20, 2024

Istanbul: Kijev spreman na neutralnost, ruska strana će proučiti predlog i uputiti ga rukovodstvu zemlje

Slične objave

Podeli

ISTANBUL, 29. marta 2022. (Beta-AP) – Na današnjim pregovorima sa Rusijom u Istanbulu ukrajinska delegacija je predstavila mogući okvir za budući mirovni sporazum, zasnovan na pravno obavezujućim bezbednosnim garancijama koje bi omogućile intervenciju drugih zemalja ako Ukrajina bude napadnuta.

Delegat Ukrajine Oleksandr Čali rekao je danas da bi garancije trebalo da budu slične Članu 5. Sporazuma o osnivanju NATO-a, koji članice alijanse obavezuje da brane ostale u slučaju da je neka napadnuta.

Ukrajinska delegacija je navela da je Kijev spreman da se obaveže na neutralnost, da neće dozvoliti razmeštanje stranih vojnih snaga i da će u narednih 15 godina pregovorati o budućnosti poluostrva Krim, koje je Rusija pripojila 2014. godine.

Jedan od ukrajinskih delegata David Arahamija rekao je da će biti postignut mirovni sporazum koji će biti potvrđen referendumom u Ukrajini, ali tek pošto sve strane trupe napuste tu zemlju.

Šef ruske delegacije na pregovorima Vladimir Medinski izjavio je da će “jasno formulisan stav i predlozi”, dobijeni od ukrajinske strane, biti proučeni i upućeni rukovodstvu Rusije.