петак, октобар 4, 2024

SEOS i Kreni-Promeni: Glas za SNS i Vučića je glas za Rio Tinto

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. februara 2022. – Predstavnici Sveza ekoloških udruženja Srbije (SEOS) i inicijative “Kreni-Promeni” najavili su prikupljanje potpisa za narodnu incijativu o zakonskoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u celoj Srbiji i proteste kako bi se građanima objasnilo zašto je to važno.

Oni su na konferenciji za novinare u Medija centru najavili da od svoje borbe neće odustati i pozvali su sve garđane, bez obzira na političko, versko, vakcinalno i bilo koje drugo opredeljene da potpisima podrže zakonsku zabranu iskopavanja i istraživanja litijuma i bora.

Predstavnik inicijative “Kreni-Promeni” Savo Manojlović je izjavio da je Skupština Srbije u prošlom sazivu, pre raspuštanja, verifikovala narodnu inicijativu i da će se krenuti sa prikupljanjem potpisa građane kako bi ona bila upućena budućem sazivu parlamenta. Manojlović je rekao da je potrebno prikupiti 30.000 potpisa i izrazio uverenje da će im se pridružiti mnogo više građana, dodajući da je rok za prikupljanje potpisa 90 dana i da “Kreni-Promeni” ima prijavljenih 3.000 volontera i oko 100 kontrolora.

Najavljuje proteste: Savo Manojlović (foto: portalforum.rs)

On je najavio da će na društvenim mrežama te inicijative i SEOS-a biti objavljene sve informacije u vezi prikupljanja potpisa i istakao da će u toku izborne kampanje krenuti karavan protesta po Srbiji. Manojlović je naveo da će od svih stranaka biti traženo da se izjasne da li će u budućem sazivu parlamenta glasati za zakonsku zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma i bora u celoj Srbiji.

Član udruženja “Ne damo Jadar” Zlatko Kokanović je rekao da je Jadar jedan od najplodnijih dolina u Srbiji i da meštani nemaju rezervnu državu. “Borićemo se do zadnje kapi krvi i ostajemo da žiivimo tu gde smo”, rekao je Kokanović, dodajući da su njegova deca sedma generacija koja živi u Gornjim Nedeljicama.

Kokanović je istakao da vlast u Srbije ima klijentelistički odnos prema kompaniji Rio Tinto i da meštani “ne znaju ko je i kakve tajne ugovore potpisivao s njima”. Prema njegovim rečima, meštane ne interesuje da li je neko uzeo pare od Rio Tinta. On je ponovio da je glas na izborima za Srpsku naprednu stranku i njenog predsednika Aleksdandra Vučića  glas za Rio Tinto.

Predstavnik udruženja “Zaštitimo Dobrinju i okolinu” Dragan Simović (koji je na konferenciji na glavi držao šajkaču) rekao je da je iskopavanje  litijuma i bora problem cele Srbije, a ne samo Jadra i Dobrinje. Simović je naveo da su meštani Dobrinje prošle godine “stražarili” i oduzeli uzorke zemlje od dva inženjera.

On je pozvao sve građane da podrže borbu protiv iskopanja litijuma i bora. “Moramo da mislimo jedni na druge”, rekao je Simović.

Na konferenciji je gvorila i dr Dragana Đorđević, naučna savetnica Instituta za tehnologiju, hemiju i metalurgiju. Ona je istakla “članak u nedeljniku Vreme” u kojem je “na ciničan način pisano o rudarenju protiv litijuma i bora u Srbiji, uz priznanje da se u istom tekstu navodi da rudnik litijuma u Jadru “ne može da bude ekološki”. Doktor Đorđević se zaćudila i kako su podaci iz studije (koja je još u radu) dospeli u Vreme. 

“Osnovni problem je u odlaganju jaloišta”, navodi dr Đorđević, “jer folija ne može da izdrži dugo (najviše 20 do 30 godina) i onda dolazi do pucanja i izlivanja jalovišta u životnu sredinu. U istom tekstu pojavljuje se i izvesni gospodin Dušan Blagojević koji je rekao da bi od rudnika u Jadru ‘stradalo nekoliko dabrova’, zaboravljajući na 19.000 ljudi koji tu žive”, rekla je Đorđević uz napomenu da u Ministarstvu životne sredine egzistira koruptivna sprega i da zaposleni svojim ljudima, potpuno nestručnima, daju da rade studije i slične projekte.

D. B.