петак, октобар 18, 2024

Poništen doktorat Siniše Malog

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. decembra 2021. (Beta) – Senat Univerziteta u Beogradu poništio je danas zbog plagiranja doktorat ministra finansija Siniše Malog, koji je on stekao 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka.

Odbor za profesionalnu etiku ranije je utvrdio neakademsko ponašanje ministra Malog prilikom izrade doktorata, a Senat je i današnju odluku doneo na osnovu toga.

Senat je odluku usvojio jednoglasno.

Istu odluku Senat je usvojio i 2019. godine, ali se Mali žalio na poništavanje doktorske disertacije Upravnom sudu, pa se Senat danas ponovo izjašnjavao o tom pitanju. Upravni sud poništio je odluku Senata iz 2019. godine sa obrazloženjem da je došlo do proceduralne greške.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić izjavio je da se Univerzitet, bez eventualne sudske odluke, više neće baviti pitanjem doktorata ministra finansija Siniše Malog. “Više time ne želimo da se bavimo. A bavićemo se isključivo ako sudskom odlukom budemo primorani”, izjavio je Đokić novinarima nakon sednice Saveta BU u Rektoratu.

Đokić je rekao da verovatno postoji mogućnost da se Siniša Mali žali i na današnju odluku Upravnom sudu.

Mali: Politička odluka

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je odluka Senata Univerziteta u Beogradu da mu poništi doktorat zbog plagiranja politička odluka i istakao da veruje u svoj doktorski rad.

“Reč je o političkoj odluci, koju ne mogu da prihvatim, i zbog toga ću iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da je opovrgnem. Ne plašim se, jer znam da je istina na mojoj strani. Nastaviću da se borim, kao što se borim već osam godina. Politička hajka koja se vodi protiv mene može samo da me motiviše da radim još više i bolje”, naveo je Mali u izjavi objavljenoj na Instagramu.