недеља, јун 16, 2024

Okrugli sto Medija centra: Teško protiv dezinformacija i govora mržnje

Slične objave

Podeli

Društvene mreže, svetske medijske kuće, nevladine organizacije, političari i javne ličnosti pokrenuli su u vreme pandemije korona virusa kampanju protiv lažnih vesti i dezinformacija. U Srbiji su, međutim, uprkos kritikama i upozorenjima stručnjaka i međunarodnih tela medijski konzumenti svakodnevno izloženi rastućem broju lažnih, neutemeljenih, manipulativnih informacija, a govor mržnje, netolerancije, ksenofobije i ulice postao je svakodnevica u javnom prostoru.

Ovako je okrugli sto Medija centra – “Snažne redakcije protiv dezinformacija i govora mržnje” (koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja) najavio raspravu i borbu za uljuđivanje medijske scene koja je u Srbiji koja je godinama već ispod nivoa svakog ukusa.

Pozivu se se, uz moderatorku Ivanu Jovanović, urednicu u agenciji Beta, odazvali predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, urednica Podrinjskih Isidora Jovanović (urednica sa poternice u svom gradu Šapcu), urednik političke rubrike dnevnog lista Politika Bojan Bilbija i Veljko Milić, advokat iz Novog Sada koji je izvršni direktor vojvođanskog novinarskog udruženja – NDNV. Iako najavljene izostali su kolumnistkinja Ljiljana Smailović i novinarka dnevnog lista Danas, Snežana Čongradin koja je, zapravo, bila najpozvanija da govori o ovom problemu.

Nakon što je u uvodu rekla da je posle trideset godina medijski prostor u Srbiji i dalje zagađen i uzurpiran, Ivana Jovanović je rekla da u Srbiji medijima više niko ne veruje. “ne razgovaramo ovde o novinarima koji lažnu vest plasiraju greškom, ni o onima koji to rade putem društvenih mreža, već o dezinformacijama koje plasiraju profesionalci. Jovanović je istakla dva pitanja: Ko je kriv i postoji li rešenje?

Predsednik NUNS konstatovao je da je “profesija urušena” i da su na sceni “navijači” koji su na marginu potisnuli novinare koji su hteli da drže do časti i profesije. Bodrožić je rekao da su različiti načina uticaja na novinare i medije, pomenuvši da su oglašivači usmereni na “pet šarenih medija”, koji to pravdaju željom da se oglašavaju u novinama od preko 50.000 tiraža, čime su zaobiđeni, kako je istakao, Politika i Danas.

Govoreći o pritiscima na novinare Bodrožić je rekao da se u poslednje vreme izbegavaju fizički napadi i da se to sada radi “mnogo suptilnije”. On ne vidi skoro rešenja (“ako se ne promeni društvena klima”) za boljitak na medijskoj sceni i veli da razmišlja i o rezervnom zanimanju i bude – kuvar.

Šabačka urednica sa poternice, Isidora Kovačević ne misli da menja način izveštavanja koji njen list “neguje već petnaest godina”. Pretnje su, veli, uglavnom verbalne i dolaze iz vrha naprednjačke vlasti, rekla je Kovačević i pomenula šabačkog gradonačelnika Aleksandra Pajića koji nju i njene kolege stalno etiketira. Prethodno je, kaže, radila u TV Šabac i odbila da obavi jedan zadatak i nakon toga – dala otkaz. “Treba imati kičmu”, ističe Isidora Kovačević.

Najduže je govorio kolega Bojan Bilbija, urednik političke rubrike uvek uz vlast i grešne Politike. On priznaje da je to provladina novina, ali otvorena i za opoziciju, i istovremeno podvlači da su jedina novina koja “piše o svemu”.

Na kraju, urednica Bete je konstatovala da je situacija u medijima danas gora i da je – realni pesimista, a Bodrožić da je Aleksandar Vučić (uništitelj medija) “spojio prste, stavio naočale kako bi bio evropskiji…”, što je, kaže, dočekao sa “izvesnim olakšanjem”.

D. B.