Ližisahan jagodinski

0
233
Foto: portalforum.rs

Piše: Dragan Banjac

Pre nekoliko dana svedoci smo bili iskaza jedne (srpske) ulizice, udvorice i čankoliza, koju dobro opisuju još dva izraza ližilonac i ližisahan, oba navedena u Rečniku (oprostite nacoši), srpskohrvatskog književnog jezika.

Naime, jagodinski šerif Dragan Marković Palma (opisno „kola mesa“) na njihovoj (radikalsko-naprednjačkoj) televiziji, najvećeg srpskog naučnika novijeg doba Željka Mitrovića, TV Pink, iz svog jedva merljivog mozga zaključio je da Sporazum “Otvoreni Balkan” danas obezbeđuje slobodan prolaz ljudi i roba, ali pre svega obezbeđuje mir na ovim prostorima, posebno između Srba i Albanaca i zato predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Zoran Zaev i Edi Rama zaslužuju Nobelovu nagradu za mir i u taj sporazum treba da se uključe i Sarajevo i Priština.

Onaj ko je protiv tog sporazuma taj nije za mir i saradnju. Kurti (Albin) i ((Bakir) Izetbegović još žive u prošlim vekovima i to ih održava. Rat je na prostorima bivše Jugoslavije završio pre 30 godina i ne treba da zaboravimo šta se dešavalo, ali moramo da gledamo kako da sarađujemo. Vučić je taj ko vuče ceo region napred i Srbija drži mir i stabilnost na Balkanu, blagoizjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, gostujući na „ružičastoj TV Pink“.

Jagodinski despot (samovoljan i okrutan čovek) zaključuje iz svog sićušnog mozga da rečeni sporazum  smeta Albinu Kurtiju i I Bakiru  Izetbegoviću, kao i Draganu Đilasu i Vuku Jeremiću, militantnim Bošnjacima, militantnim Albancima i delu opozicije u Srbiji.  (Ima još, ali štedimo prostor.)

Ko je spodoba koja, poput onih koji su u Srbiji zlikovca Slobodana Miloševića predlagali, recimo za sv. Petra ili Dobricu Ćosića za Nobelovu nagradu. Marković je u Jagodini završio školu učenika u privredi (ŠUP) gde se osposobio za mašin-bravara. Bavio se i estradom a biznis karijeru otpočeo je pomažući ocu da peče ciglu. Posle je iznajmljivao „šatre” za svadbe, potom (kao još nekoliko Srba koji će uspeti u politici) kupuje kamion, bavi se distribucijom uglja, kupujući ga jevtino a prodajući (i Vojsci SCG) po trostruko većim cenama. U jednom veoma gledanom video klipu kaže da mu na uvce nisu svirali još samo Mocart i Šopen. Obožava Cecu!

Privatni je preduzetnik i vlasnik kompanije „Palma“ koja se bavi transportom i trgovinom. Poseduje televiziju Palma plus, kik-boks klub Palmini tigrovi, a vodi i fond Treće dete.  Proglašen je za najboljeg menadžera i preduzetnika Srbije u 1995.godini. Otvorio je Zoo-vrt u Jagodini 2006. godine u kojem nije našao smeštaj.

Od Markovića niko ne očekuje da se “otvori”, prizna makar deo onoga što mu se spočitava. Aprila ove godine u Srbiji, delom i u regiji, podigla se velika prašina oko njegovih „bunga-vunga“, ili teko nekako, senasi sa cica-macama za probranu srpsku vrhušku.

Pošto su je najboji (najpametniji i najškolovaniji) napustili Srbiju, ostaje joj da sledi preporuke jagodinskog mašin-bravara, koji, za najgoreg među nama ikad, kamči Nobelovu nagradu. Dabogda će kćeri carević zarosio, ali „ciganija“ se oko kuće mota, kaže narodna.

Umesto ovog tupavog i krajnje nerealng predloga, Marković bi, za početak, mogao da prizna šta je sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, radio, recimo, u Borovu Selu tokom poslednjeg rata na ex-yu prostorima. Pa da i za njega iskamčimo kakvu nagradu, makar je darivao Hag.

Možda bi to, za početak, bilo – dovoljno!