петак, октобар 18, 2024

Advokati protestvuju: “Sporan zakon o parničnom postupku”

Slične objave

Podeli

Trenutno ih je više desetina, ali kako je rečeno, radni je dan i suđena su u toku te je razumljivo da ih nije u većem broju. Oni na čelu protestne kolone nose transparente: “Ni korak nazad”, kako glasi i naziv njihovog pokreta.

Zbog čega advokati protestuju?

Okupljeni advokati traže formiranje grupe koja bi napravila novi predlog zakona. Oni tvrde da bi izmenama zakona građanima bilo teže pokretanje sudskih postupaka.

Advokat Jelena Pavlović, izjavila je da oni traže povlačenje nacrta iz javne rasprave, a u suprotnom će prisupiti radikalnijim merama.
Ona je navela da je za danas, kako saznaje, planiran sastanak Radne grupe za izmenu tog nacrta u Ministarstvu pravde, koju su formirali ministarka Maja Pavlović i predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac.
Međutim, kako je kazala, tu radnu grupu ne priznaju Advokatska komora Beograda (AKB) i brojne druge advokatske komore.

Advokati su se pre šetnje okupili ispred sedišta AKS, gde su poručili “da AKS nije dobro reagovala i da ne treba dalje srljati sa takvim nacrtom”.
“Mi tražimo poštovanje Ustava i zakona kroz njegove izmene”, poručili su advokati, tvrdeći da je ovaj nacrt protivan interesima gradjana.

Ranije je na sajtu advokatske komore Beograda, izdato je saopštenje da je Skupština AK donela odluku, da se sporan zakon u celosti povuče iz javne rasprave, koju sprovodi ovaj Upravni odbor. Advokatska komora Beograda, u ovom saopštenju ističe: “Upravni odbor advokatske komore Srbije kojem je istekao mandat, umesto da ujedini advokaturu u ovom teškom trenutku, pokušava da dezimformiše advokate i unese razdor u njihove redove”

 

M.Markov