субота, јул 20, 2024

52. FEST Asgaru Farhadiju uručen Beogradski pobednik i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke

Slične objave

Podeli

Pred FEST-ovom publikom u punoj MTS Dvorani sinoć je dvosturukom oskarovcu Asgaru Farhadiju uručen Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Nagradu je uručio Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a.

– Hvala na ovoj nagradi. Za mene je ovo velika čast. Ovo je veoma emotivno veče za mene, u ovom veličanstvenom bioskopu, pred ovom publikom i nešto je što ću pamtiti celog života. Zahvaljujem FEST-u što me je pozvao – rekao je Farhadi primivši nagradu.

Jugoslav Pantelić umetnički direktor FEST-a naveo je da je iranski reditelj pre dodele nagrade bio u prilici da studentima FDU-a održi masterklas, ali da ga očekuje i dodela nagrade Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke i prikazivanje njegovog filma „Sve o Eli“ u Jugoslovenskoj kinoteci, te druženje sa publikom i upitao da li je svestan da je i kod publike u Srbiji veoma omiljen.

– Istina je da sam se sreo sa mnogim studentima i imao voma kvalitetne razgovore sa njima. I sa obzirom na njihov talenat, mislim da film u ovom regionuima ima svetlu budućnost i da ćemo u budućnosti gledati kvalitetne filmove, naveo je Asgar Farhadi.

Film “Sve o Eli” prikazan je večeras u Kinoteci. Pre projekcije Farhadi je rekao da mu je drago što je u Beogradu, da je razgovarao sa studentima i da mu ovaj film nije nov ali da publika nije imala priliku da ga gleda. Izmamio je aplauz na početku i na kraju predstave ali mu je ovo ostvarenje dosta slabije od oskarovskih filmova – Razvod Trgovački putnik.

D. B.