недеља, јул 7, 2024

Vuletić i Milošević podržali zaposlene i pacijente Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. decembra 2023. – Rešenjem Odeljenja za građevinsku inspekciju II, X-12 br. 356-1005/2023 od 14.07.2023.godine, zabranjeno je korišćenje objekta bolnice u ulici Paunova broj 2 u Beogradu, koja je deo Instituta za mentalno zdravlje.

Pacijenti Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti “Prim. dr Branko Gačić” u Beogradu na taj način ostaju bez adekvatne, izabrane, medicinske pomoći. Njima je preko noći oduzet prostor, pa tako i mogućnost izabranog lečenja, čime su prekršena njihova prava na izabranu medicinsku zaštitu, te povređenih prava na zdravstvenu zaštitu, prava pacijenata i prava na unapređenje mentalnog zdravlja, prava na jednake uslove lečenja i prava na privatnost.

Uz čitav dijapazon neodgovornih mutnih radnji kad je reč o nekontrolisanom rušenju grada, (nadamo se da će direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda jednog dana odgovarati za ono što je potpisivala), pojavila se evo i ova. Sad nije napadnuta kultura, sad je napadnuto zdravlje. Instituciju koja leči zavisnike neko je, moguće, odlučio da sruši, a da nije blagovremeno, pre 5 meseci, obezbedjen rezervni objekat. Nijedno ponuđeno ignorantsko objašnjenje ne može da objasni takav društveni nemar.

Sasvim je neprihvatljivo da se postojeći objekat javne svojine ruši, a da prethodno nisu obezbeđeni lokacijski uslovi, građevinska dozvola i što je najvažnije sredstva za izgradnju novog objekta javne svojine – kompleksa Zavoda za mentalno zdravlje na 1.800 kvadratnih metara, prema važećem Planu detaljne regulacije naselja Banjica. Inicijativa pacijenata Paunove zahteva hitno obezbeđivanje sredstava u budžetu RS za izgradnju planiranog i neophodnog novog objekta i preduzimanje svih potrebnih koraka za realizaciju ovog trajnog rešenja za bolnicu.

Predlažemo da ih gradonačelnik primi u svoje dvore dok se ne izgradi adekvatan objekat.

Nakon kršenja i poslednje obećanog roka za nastavak lečenja u privremenom objektu ZS Doma zdravlja Vračar, koji je od strane Ministarstva zdravlja bio 1. decembar, ove nedelje dodatno je u potpunosti prekinuto lečenje i dece od 12-18 dodina koji su se lečili od bolesti zavisnosti u maloj bolnici u Paunovoj 2.

Apelujemo na svakog ko je odgovoran za ovo što se dešava da se prizove pameti i da se ne igra životima ljudi koji su već dovoljno nesrećni da bi bilo prostora da ih neko dodatno unesrećuje, stoji u saopštenju koje su potpisali Zoran Vuletić Nemanja Milošević, drugi i treći sa liste Srbija na Zapadu.

D. B.