понедељак, април 22, 2024

Zvizdić pozvao NATO da rasporedi svoje trupe u distriktu Brčko

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 9. jula 2023. (Beta) – Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) pozvao je članice NATO-a da rasporede svoje vojnike na teritoriji Brčko distrikta kako bi onemogućuli projekat secesije Republike Srpske.

“Imajući u vidu da će se na Samitu NATO-a u Viljnusu razgovarati i o situaciji u BiH i zapadnom Balkanu, pozivam članice NATO saveza, prijatelje celovite, suverene, multietničke, antifašističke, evropske i demokratske BiH, da na bazi Aneksa 1A Dejtonskog mirovnog sporazuma i Statuta Brčko distrikta, rasporede NATO vojnike na teritoriju distrikta Brčko”, napisao je Zvizdić na svom Fejsbuk nalogu.

Aneks 1A Dejtonskog sporazuma se odnosi na vojni aspekt mirovnog sporazuma, koji definiše mogućnost raspoređivanja vojnika NATO na teritoriji BiH radi očuvanja mira u zemlji.

Zvizdić smatra da da bi takvom odlukom “preventivno bio zaustavljen, a onda i trajno onemogućen projekat secesije Republike Srpske”, koji je pokrenut poslednjim odlukama Narodne skupštine RS o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH.

Prema njegovim rečima, na taj način bi “uspješno bila otklonjena jedna od najvećih opasnosti sa kojom se suočava BiH”, dodavši da ogromna većina građana u BH želi mir, stabičnost i napredak, zbog čega bi pozdravila takvu odluku NATO.

Iz te većine Zvizdić je izuzeo vladajuću koaliiciju u RS, koja, kako je ocenio, “negira genocid u Srebrenici i veliča ratne zločince i koji RS žele pretvoriti u ispostavu ruskih interesa u Evropi i na zapadnom Balkanu“.