уторак, мај 28, 2024

Zoran Vuletić: Srbija – policijska država

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 30. juna 2022. – Incident koji se dogodio na Aerodromu „Nikola Tesla“, a koji je u svom tekstu na portalu dnevnog lista Danas opisao pravnik i društveni aktivista Mirko Medenica, izazvao je razumljivu pažnju javnosti i neprimerenu reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Reakcija autora teksta i na samom aerodromu, a i oglašavanjem u mediju, povodom neprimerenog tretmana koji su putnici iz inostranstva, tamnije boje kože, doživeli od naših policijskih službenica, je najmanje što svestan građanin može da učini, suprotstavljajući se samovolji javnih delatnika.

Priča Medenice deluje veoma uverljivo i u njoj se ne nazire apsolutno ni jedna indicija da mu je bilo šta drugo namera, osim podrška ljudima koji su bili izloženi rasističkom tretmanu, a što se može dogoditi i drugim putnicima, na drugim aerodromima.

Taj glas savesti, navodi u obraćanju javnosti predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić, da svako treba da da bude tretiran kao ljudsko biće, a da državni službenici prema njemu treba da pokažu maksimum razumevanja i tolerancije, okarakterisan je od MUP-a Srbije kao namera „narušavanja ugleda pripadnika srpske policije“.

Zvaničnici MUP-a  su nameru videli u upotrebi reči „rasizam“ koju je Medenica izgovorio kao reakciju na neprimereno ponašanje policajki prema ljudima tamnije puti. Normalna i poželjna ljudska reakcija okarakterisana je kao zakonski prekršaj za koji MUP najavljuje tužbu.

Građanski demokratski forum daje podršku Mirku Medenici zbog njegovog primerenog i razumnog nepristajanja na uvrede koje se bilo kome nanose po rasnoj ili etničkoj pripadnosti, što samo može u dobrom svetlu da predstavi društvo koje ima osećaj za takve pojave.

Nadležnima u MUP-u poručujemo da nepristrasno, objektivno i u interesu Srbije, razmotre slučaj, uvereni da niko ne može da pomisili da se interes i ugled zemlje brani podrškom nesavesnim službenicima koji maltretiraju strane putnike na našem aerodromu. Ukoliko MUP ostane pri nameri da sudski procesuira čoveka koji je s razlogom progovorio o jednom važnom pitanju, to će biti jasan nagoveštaj jačanja elemenata policijske države, navodi Vuletić.

D. B.