понедељак, мај 27, 2024

Žene u crnom obeležile 30 godina od zločina u Sjeverinu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. oktobra 2022. (Beta) – Organizacija Žene u crnom obeležila je danas 30 godina od otmice i ubistva 17 građana bošnjačke nacionalnosti iz mesta Sjeverin kod Priboja, uz poruku “Pamtimo zločin u Sjeverinu”.

Članice nevladine organizacije “Žene u crnom”, su se okupile na mirovnoj akciji u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, odakle su poručile da traže da Srbija prestane da izbegava odgovornost za zločin u Sjeverinu, prenosi Radio slobodna Evropa.

“Zahtevamo od institucija Srbije da napuste politiku izbegavanja odgovornosti za zločine počinjene devedesetih i konačno preduzmu smislene korake ka priznanju i pravičnom obeštećenju svih žrtava”, navodi se u saopštenju Fonda za humanitarno pravo (FHP), nevladine organizacije Žene u crnom” i Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava.

Za taj zločin Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića, a Dragutina Dragićevića i Šorđa Ševića na petnaest godina zatvora.

Lukić je kasnije u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu, ali ne i za zločin u Sjeverinu.