четвртак, јул 25, 2024

Žene u crnom i Beograd prajd protestovali ispred Ambasade Rusije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 13. decembra 2023. (Beta) – Nevladine organizacije Žene u crnom i Beograd prajd protestovale su danas ispred Ambasade Rusije zbog zabrane LGBT pokreta u Rusiji.

U protestu je učestvovalo oko tridesetak aktivista. Oni su razvili zastave duginih boja i transparente na kojima je pisalo “Ne ruskoj zabrani LGBT pokreta”, na ruskom i srpskom jeziku. Bio je primetan i veći broj pripadnika policije, kao i inspektora u civilu.

Aktivista Žena u Crnom Miloš Urošević rekao je da je Ustavni sud u Rusiji 30. novembra doneo odluku o zabrani LGBT pokreta. On je dodao i da je odlukom Ustavnog suda istaknuto će se bilo kakvo delovanje nekog LGBT pokreta na teritoriji Rusije smatrati ekstremistikim i biće najstrože kažnjeno.

“Progon LGBT populacije se u Rusiji odvija u sklopu Putinovog vlastodržačkog projekta. I nisu LGBT osobe jedine koje su u Rusiji obespravljene i čija prava se ne poštuju. Postoji još niz grupa koje ruski režim predviđen Putinom progoni i uskraćuje im sva prava”, rekao je Urošević.

1 KOMENTAR

Comments are closed.