среда, април 17, 2024

Zadužbina Nikole Spasića: Otimačina uz blagoslov države

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. jula 2023. – Predsednica Upravnog odobra Zadužbine “Nikola Spasić” prim. dr Nada Todorović i upravitelj Vojin Đekić izjavili su danas na konferenciji za novinare u Medija centru da je oglašavanje prodaje dva sprata zgrade u Knez Mihailovoj 33 u Beogradu, koje je koristila firma “Jugoelektro” (koja nema pravo raspolaganja), skandal za državu i katastar.

Prim. dr Nada Todorović (Foto: portalforum.rs)

Doktorka Todorović je rekla da je dobrotvor Nikola Spasić (1838-1916) u Knez Mihailovoj i okolnim ulicama u centru Beograda NARODU ostavio više od 12.000 kvadrata stambenog i polovnog prostora i da je uz pomoć državnog aparata dosta tog prostora oteto od Zadužbine a da je trenutno predmet otimačine zgrada u Knez Mihailovoj 33 koja je (od države/Opštine Stari Grad) dodeljena na korišćenje Jugolektru, firmi koja je već pet godina u blokadi a nije likvidirana.

Ona je istakla da je Spasić izgradio i (NARODU) ostavio zgrade u kojoj se i danas nalazi Gradska bolnica u kojoj je ona radila kao specijalista za dečje bolesti. “Osim toga Spasić je”, rekla je, “izgradio i bolnicu u Kumanovu, a u Beogradu još u Knez Mihailovoj 19, Obilićev venac 17, Knez Mihailova 47, i 47 A, Kralja Petra 18, Nikole Spasića 2 i 2A…” i da je u to vreme Zadužbina Nikole Spasića bila jednaka imovini Nobelove fondacije.

Zgrada u Knez Mihailovoj 33 koju je sagradio Nikola Spasić i u njoj stanovao do kraja života kulturno je dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju, istakli su predstavnici zadužbine i

Dobrotvor široke ruke

Pored Gradske bolnice u Beogradu (1935) , nukleus sadašnjeg Kliničko bolničkog centra Zvezdara, Zadužbina je izgradila i bolnice u Krupnju (1935), Kumanovu (1938), Dom za stara i iznemogla lica u Knjaževcu (1937), finansirala najveći amfiteatar na Starom sajmištu u Beogradu (1935)…

Zgrada predmet spora u Knez Mihailovoj 33 ((Foto: portalforum.rs))

Osnivač je izričito ZABRANIO bilo kakvo otuđenje ili prodaju imovine koju je ostavio Zadužbini. Upravnom odboru je nložio da izdaje u zakup sve nepokretnosti po tržišnim uslovima i da iz tog prihoda podigne bolnice i druge zgrade, kao i da daje druge donacije.

Država kao moloh

Upravitelj Zadužbine, advokat Vojin Đekić je naglasio da je praktično celokupna imovina Zadužbine, osim jednog stana u Knez Mihailovoj 47 u kojem je bilo sedište zadužbine, nacionalizovana Rešenjem N916/59 i postala svojina kojom je upravljala Opština Stari grad.

Vojin Đekić ((Foto: portalforum.rs))

“Nakon donošenja Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju Agencija za restituciju donela je četiri pravosnažna i izvršna rešenja i vratila, do sada, u svojinu Zadužbinu 64 stana sa zaštićenim stanarima koji ih koriste, u Knez Mihailovoj 19 i 47, ukupne površine 5.290 kvadratnih metara, 18 lokala u prizemlju zgrade Knez Mihailova 33 i 47, ukupne površine 2.626 četvornih metara. Pravosnažnom presudom Prvog opštinskog suda P 3805/05 od 26. januara 2007. godine u parnici Republika Srbija i Gradska opština Stari grad protiv ‘Jugoelektro’, Kneza Mihaila 33, utvrđeno da je cela zgrada državna svojina Republike Srbije, što je tuženi dužan da prizna i trpi da tužilac na osnovu ove presude uknjiži u zemljišnim knjigama u katastru, pravo vlasništva u državnoj svojini na celoj predmetnoj zgradi, a da preduzeće ‘Jugoelektro’ ima samo pravo korišćenja prvog i drugog sprata ali ne i pravo svojine”.

Uprkos pravosnažnoj presudi, kaže Đekić, koja je obavezujuća za sve državne organe i treća lica, Republički geodetski zavod doneo je Rešenje 952-02-33-1726/2023 od 9. juna ove godine (“uvek u vreme godišnjih odmora!”) oduzeo je državnu svojinu Republici Srbiji u Knez Mihailovoj 33 (prvi i drugi sprat) i preneo je u privatnu svojinu preduzeća “Jugoelektro”. Radi se o 2.092,46 kvadratnih metara poslovnog prostora, tržišne vrednosti od oko 15.000.000 evra.

U svojstvu zainteresovanog lica za vraćanje imovine, Zadužbina je podnela tužbu Upravnom sudu i tražila da se poništi konačno rešenje Rapubličkog geodetskog zavoda.

Đekić je kazao da je po rešenju RGZ od 9. juna ove godine “Jugoelektro postao vlasnik prvog i drugog sprata”, uz obrazloženje da je ta firma imala ugovor sa Opštinom Stari grad “o korišćenju i raspolaganju” tim prostorom iz 1962. godine, “koji se upisuje” 2023. godine. “To ne piše u tom ugovoru, tamo piše pravo korišćenja, tada nije postojala privatna svojina firmi. “Jougoelektro” nije dobio pravo raspolaganja, koje je ostalo Opštini Stari grad”, rekao je Đekić.

Mediji nezainteresovani (Foto: portalforum.rs)

“Imajući u vidunepriznavanje od strane katastra pravosnažne sudske odluke da je zgrada u državnoj svojini kao i mnoge druge nezakonitosti u postupku”, Đekić u svemu vidi opasnost “da državna imovina odmah bude prodata MOĆNIM POJEDINCIMA, ne čekajući završetak procesa po tužbi Upravom sudu. Na taj način će Zadužbini u postupku restitucije biti onemogućeno vraćanje nacionalizovane imovine na prvom i drugom spratu u zgradi Knez Mihailova 33, u svojinu”.

Zbog svega Zadužbina obaveštava javnost o protivzakonskom postupku katastra i očekuje da Republika Srbija i njene nadležne institucije spreče OTIMANJE državne, odnosno nacionalizovane imovine Zadužbine, kao što su svojevremeno to uradile u prethodnim pokušajima 2005. i 2007. godine, o čemu su mediji izveštavali.

Dragan Banjac