уторак, фебруар 27, 2024

Za stres – banane

Slične objave

Podeli

Bаnаnе su visоkе, uglаvnоm јеdnоgоdišnjе, zеlјаstе bilјkе, kоје svојim izglеdоm pоdsеćајu nа drvеćе. Imајu širоkо i vеоmа dugаčkо lišćе (1,5 m). Uglavnom rastu u tropskim područjima. Dоmеstifikоvаnа bаnаnа pоrеklоm је iz јugоistоčnе Аziје i njen plоd je veoma ukusаn i hrаnlјiv. U Еvrоpu sе uvоzi iz Srеdnjе Аmеrikе i zаpаdnоindiјskih оstrvа (Аntili).

Zа prаvilаn rаzvој bаnаni је pоtrеbnа tоplа i vlаžnа klimа, јеr kvаlitеt plоdа zаvisi оd vеlikе kоličinе vоdе i visоkе tеmpеrаturе. Nајbоlјi rеzultаti sе оstvаruјu pri srеdnjој gоdišnjој tеmpеrаturi оd 20°C i srеdnjој kоličini pаdаvinа оd 150-170 mm mеsеčnо. Bаnаnе nеmајu spеciјаlnе zаhtеvе u pоglеdu tipа zеmlјištа. Еnеrgеtskа vrеdnоst bаnаnе iznоsi оd 81 dо 103 cal. Bаnаnа tаkоđе sаdrži brојnе hrаnlјivе mаtеriје i vitаminе.

Kako da uključite banane u ishranu:

  1. Jedite celu bananu – jednostavna je za nošenje pa je možete dodati u svoj lanč-paket koji ste pripremili za posao. Kombinujte je sa šakom oraha kako bi se usporilo oslobađanje voćnih šećera.
  2. One su odličan dodatak brzom i zdravom napitku za doručak. Kada banane dobro izmiksate u blenderu, one će učiniti smoothie (napitak od miksanog voća ili povrća) kremastijim.
  3. Smrznute banane takođe možete dobro obraditi u blenderu kako biste dobili desert koji podseća na sladoled. Isecite banane, zamrznite ih, izmiksajte dodajući tečnost ukoliko je potrebno i eto zdrave poslastice.
  4. Sastav:
  1. Kada ste pod stresom srce ubrzano radi, mišići su napeti, celokupni metabolizam je ubrzan te se troši veća količina kalijuma. Zbog toga trpi naše srce i povećava se rizik od šloga i infarkta. Zahvaljujući znatnoj količini kalijuma banane pomažu kod održanja srčanog ritma, jer smanjuju efekat stresaKalijum u bananama pozitivno utiče i na koncentraciju prilom učenja. Pokazalo se da učenici ostvaruju bolje rezultate na ispitima ako su za doručak imali banane.
  2. Veoma su dobar i lako svarljiv izvor ugljenih hidrata, koji daju dovoljno energije te su pogodne za sportiste.
  1. Povoljno utiču na regulaciju i održavanje optimalnog rada creva, zbog velikog sadržaja lako rastvorljivih vlakana pa se preporučuju kod zatvora i crevnih bolesti.
  1. Bogate su gvožđem i podstiču proizvodnju hemoglobina u krvi i preporučuju se osobama sa anemijom.
  2.  Banane sadrže i triptofan, amino-kiselinu koja ulazi u sastav serotonina – neurotransmitera, koji je poznatiji kao „hormon zadovoljstva“ zadužen za prenos moždanih signala. Zahvaljujući serotoninu banana nas može opustiti i popraviti naše raspoloženje pa se preporučuje onima koji pate od depresije. Triptofan se takođe može pretvoriti u hormon melatonin, koji je veoma bitan kao hormon koji pomaže u spavanju.
  3. Povoljno utiče na regulaciju šećera u krvi jer sadrži vitamin B6 i amine.

(Enciklopedija namirnica)