недеља, мај 26, 2024

Za Informer kodeks ne važi

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 28. septembra 2022. – Nekoliko desetina policajaca danas je obezbeđivalo protest ispred redakcije Informera, nakon što je urednik tog lista Dragan J. Vučićević stigao u redakciju. Vučićević je došao iz Čumićevog sokačeta, a ispred redakcije su ga dočekali aktivisti i građani koji su mu dobacivali i tražili da povuče iz lista intervju sa višestruko optuživanim silovateljem.

Foto: portalforum.rs

Kako je ranije objavljeno, u 13.00 ispred zgrade redakcije lista Informer organizovan je protest u organizaciji Ženske solidarnosti zbog objavljivanja intervjua sa silovateljem Igorom Miloševićem.

Koalicija za slobodu medija saopštila je da je Informer objavljivanjem intervjua sa osudjenim serijskim silovateljem prekršio član 79 Zakona o javnom informisanju i medijima i osudila je način na koji je urađen intervju. Oni su pozvali Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima da iskoristi svoje nadležnosti, jer je spornim tekstom prekršen član 79, stav 3 pomenutog Zakona.

U tekstu je rekršen i Kodeks novinara Srbije, jer je davanje medijskog prostora silovatelju na ovaj način nedopustivo i ne postoji nikakav javni interes koji se ovakvim pristupom može opravdati, saopšteno je danas. Ukazali su i na širi problem – osuđeni silovatelj Igor Milošević se našao na slobodi bez adekvatnog programa resocijalizacije, što je dovelo do straha građana koji objavljuju slike njegovog kretanja, a pojedini mediji prenose, što se kosi sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Foto: portalforum.rs

“Novinar nikada ne sme da zloupotrebi emocije drugih ljudi, njihovo neznanje ili nedovoljnu sposobnost rasuđivanja, što je ovde slučaj. Pogotovo jer izvor informacija u ovom slučaju očigledno nije bio svestan moći medija i posledica koje njegove izjave mogu da imaju po ljude o kojima govori, kao i po njega samog. S novinarskom profesijom nespojiva je svesna zloupotreba sagovornika, ali i nepažnja čija bi moguća posledica bila zloupotreba sagovornika”, dodaje se.

Koalicija takođe smatra da su ovim tekstom retraumatizovane žene, pre svega one koje su preživele njegovo nasilje, ali ne samo one, već i sve žene koje su doživele neki oblik seksualnog nasilja. Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija Fondacija.

M. M. 

.