уторак, март 5, 2024

Vuletić: Vučićeva pogubna vlast nastavlja politiku devedesetih

Slične objave

Podeli

J. Diković

BEOGRAD, 18. novembar 2021. – U Srbiji su se stranke i pokreti uglavnom priklonili nacionalističkom narativu ili, u manjem slučaju, povremeno ispravno komentarišu prošlost, ali su potpuno nekritični prema Aleksandru Vučiću i njegovoj pogubnoj vlasti koja nastavlja politiku devedesetih, kaže za portal dnevnog lista Danas Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF).

On je danas, zajedno sa potpredsednikom GDF-a Radetom Veljanovskim, Ženama u crnom i drugim aktivistima/kinjama držao transparent “Nikad nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru” povodom 30 godina od vukovarskih zločina.

“Potpuno je logično da Rade Veljanovski i ja aktivno podržimo akciju Žena u crnom. Divim se upornosti Staše Zajović i Ženama u crnom. Decenijama ne odustaju i jedna su od retkih organizacija koje spašavaju ugled Srbije u svetu”, ističe Vuletić.

Prema njegovim rečima, Srbija se i posle 30 godina nije suočila sa svojom neslavnom prošlošću u ratovima i rušenjem Jugoslavije. “Nažalost, posmatrajući političku scenu Srbije, mi smo danas mnogo dalje od tog preko potrebnog katarzičkog suočavanja nego pre dvadeset godina. Vukovar je paradigma ratova iz devedesetih, jer je, praktično, sa rušenjem Vukovara srušena i Jugoslavija – ukazuje Vuletić.

Politika Srbije je nakon petooktobarskih promena krenula pravim putem. “Predajom Slobodana Miloševića Haškom tribunalu poslat je jasan signal susedima da se Srbija ograđuje od njegove politike i da se sa pijetetom odnosi prema žrtvama politike koju je on formulisao. Podsetiću, ubijeno je preko 100.000 ljudi, milioni su raseljeni na etničkoj osnovi. Ispravni pravac Vlade Srbije 2001-2003. zaustavljen je atentatom na premijera Zorana Đinđića. Srbija se sa politikom Vojislava Koštunice vraća odbrani Miloševićeve politike, prvi zakon koji donosi je zakon o pomoći haškim optuženicima. Optuženi se glorifikuju i šalju u Hag kao na poslednju prekomandu za odbranu Srbije – naglašava Vuletić.

Naš sagovornik dodaje da kasnija kohabitacija sa Borisom Tadićem nije donela ništa novo, “jer on nije imao snage ni volje da bilo šta suštinski menja”.

“I mi dobijamo 2012. godinu, Tomislava Nikolića sa Vučićem u tandemu, a sa njima, naravno, odbranu njihove ratne prošlosti i nastavak politike devedesetih u novom vremenu i okolnostima. Ovih dana se to manifestuje muralima posvećenim ratnim zločincima i njihovoj odbrani. Trenutno nam je najveći problem slaganje najvećeg dela opozicije ili ćutanje o ovim stvarima. Mnogo je važnije ko će nam doći na vlast od toga da li će Vučić ostati još godinu ili dve” – ukazuje Vuletić.

Po njegovom mišljenju, društvo trpi mnogo veće posledice od tih takozvanih junaka koji su ratujući po Hrvatskoj, BiH i Kosovu činili zločine nego od zagađenog vazduha iz termoelektrana unazad 50-60 godina.

“Dok se ne rešimo ovih zagađenja nećemo moći kvalitetno ni ovih zbog termoelektrana. Nečasno je u ovo vreme baviti se samo bistrom vodom i svežim vazduhom, a zanemariti ove teme. Zlokobno nas opominje masovna grobnica u Batajnici – naglašava Zoran Vuletić za Danas.