субота, јул 13, 2024

Vučić zahvalio veteranima iz Srbije i RS što su 90-ih branili svoju zemlju i nacionalne intese

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 8. juna 2024. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Beogradu ocenio da je poboljšan odnos države prema ratnim veteranima u odnosu na prethodne decenije, i zahvalio veteranima Srbije i Republike Srpske (RS) što su tokom ratova 1990-ih “branili svoju zemlju i nacionalne interese”.

On je u Domu Garde u Topčideru, u govoru veteranima iz Srbije i RS u okviru “Svesrpskog sabora” pod nazivom  “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”, zahvalio borcima iz Republike Srpske što su “branili svoju zemlju” i što su “sačuvali, odbranili i do današnjeg dana doveli RS kao uspešan entitet i kao mesto gde se srpski narod oseća sigurno”.

“Zapadno od Drine uvek bi nam govorli kako je Republika Srpska genocidna tvorevina, a nisu smeli da pogledaju sebi u oči i da kažu da je to običan narod ustao da brani svoja ognjišta, da sačuva zemlju svojih predaka i ništa više”, rekao je predsednik Srbije.

Zahvalio je i veteranima iz Srbije, koji su nacionalne interese krajem 1990-ih branili na Kosovu i Metohiji, Košarama, Paštriku… I na svakom drugom mestu, kada god vas je država pozvala, ne štedeći sebe, rizikujući svoje živote. Hvala što ste davali svojoj zemlji, svojoj otadžbini, ono što je najvrednije!”, kazao je Vučić.

Uputio je “molbu srpskim veteranima” da se sastaju sa kolegama iz Republike Srpske i da često razgovaraju i razmenjuju iskustva.

“Mnoga od tih iskustava, verujem da će nam i u budućnosti biti značajna kako bi mogli da se sećamo svega što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije i kako ne bismo dali da se zaborave zločini nad našim narodom, ali i vaše herojstvo”, rekao je Vučić.

Dodik: Nacionalni interes – ključno pitanje

Milorad Dodik i patrijarh SPS Porfirije (Foto:tačno.net)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Beogradu u govoru predstavnicima boračkih organizacija i organizacija veterana iz Srbije i Republike Srpske iz ratova 1990-ih rekao da dolazi sa skupa vlada Srbije i Republike Srpske koje su donele deklaracija koja kaže da “srpski nacionalni i državni interes nema alternativu”.

U tom dokumentu piše i “sa su sve druge alternative koje imamo manje važne od one koju smo danas proklamovali, a to je da je srpski nacionalni i državni inters i zaštita Srba gde god se oni nalaze apsolutno ključno pitanje”, rekao je Dodik.

On je govorio u Domu Garde Vojske Srbije gde je govor održao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na skupu priređenom u okviru “Svesrpskog sabora” koji se pod nazivom “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska” održava u Beogradu.

Dodik je istakao da “Vučić i njegov tim vode politiku očuvanja interesa srpskog naroda”.

“Snažna Srbija, ona za koju se svi borimo, a za koju ste vi davali delove svojih tela, a vaši saborci živote je interes svih nas. To najbolje danas radi Aleksandar Vučić,” poručio je Dodik i rekao da ako nekom nešto nije jasno oko državne i nacionalne politike onda treba da gledaju šta kaže Vučić.

Po njegovim rečima, to je “sigurno politika odgovorna prema narodu, prema državi i prema istoriji, politika koja ne prihvata da bude vođena sa strane, koja afirmiše Srbiju kao zemlju srpskog naroda i drugih koji u njo žive ravnopravni”, da je to politika “koja traži u budućnosti jedinstvo srpskog naroda, razumevanje za Srbe gde god se oni nalaze”.

To je politika rekao je Dodik, da će se “srpski narod braniti gde god on bude ugrožen i politika koju imaju u državnom rukovodstvu Srbije”.

“Zato danas mi iz Republike Srpske gledamo i zagledani smo u Srbiju, volimo je i živimo za nju, radujemo se  za svaki uspeh i spremni smo uvek da damo svoj doprinos snazi Srbije i da damo svoj doprinos očuvanju svega onoga što jeste naša nacionalna tradicija i naravno sećanje i podržavanje svih ljudi koji su u se prošlosti borili za naše nacionalne i državne interese”, rekao je Dodik završivši govor usklikom “Živela Srbija, Živela Republika Srpska!”.