субота, јул 13, 2024

Vučić o Svesrpskom saboru: Manifestacija kojom želimo da pokažemo jedinstvo

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. juna 2024. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Svesrpski sabor, koji će sutra biti održan u Beogradu, “velika manifestacija” koja po njegovim rečima, treba da pokaže “jedinstvo u opredeljenju da ne krijemo pripadnost istom narodu”.

Vučić je u Tehničko-putničkoj stanici Zemun, na predstavljanju novog kineskog brzog voza, najavio da će u sklopu Svesrpskog sabora, svaki član Vlade Srbije primiti ministra partnera iz Republike Srpske i da će formalno biti uspostavljenja saradnja muzeja, pozorišta, sportskih klubova iz Srbije i RS.

“Sabor je velika manifestacija kojom želimo da pokažemo jedinstvo u opredeljenju da ne krijemo pripadnost istom narodu, u očuvanju našeg pisma, kulture, tradicije, u daljem ekonomskom i političkom povezivanju, poštovanju Dejtonskog sporazuma što se tiče Republike Srpske i vojne neutralnosti što se tiče i Srbije i RS”, rekao je predsednik.

Najavio je da će Srbija uplatiti 10 miliona evra za izgradnju puta Bijeljina – Sremska Rača.

“To je za nas važna komunikacija sa Semberijom i celom Republikom Srpskom. Konačno ćemo doneti i odluku dveju vlada o izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini, da sa priče pređemo na konkretna dela”, rekao je Vučić u Zemunu.

Svesrpskom saboru, zakazanom za 8. jun u Beogradu, osim predstavnika vlasti iz Republike Srpske, prisustvovaće i lideri opozicionih stranaka u tom entitetu.

Prisustvo Saboru već su potvrdili predsednica Narodnog fronta (NF) Jelena Trivić i lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović, a prema informacijama agencije Beta, Saboru će prisustvovati i lideri Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević i Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Trivić je izjavila da smatra da se ne radi o političkom događaju, već o događaju važnom za sam srpski narod, ma gde on živeo.

“U svakom slučaju, ukoliko bude prostora za diskusiju o budućnosti srpskog naroda u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, planiram da ukažem na štetu koju je (predsednik RS) Milorad Dodik naneo i još nanosi našem srpskom narodu, ne samo u Republici Srpskoj, već svim Srbima u regionu, pa tako i u Srbiji”, navela je ona, saopšteno je iz NF-a.

Prema njenim rečima, za srpski narod najbolje bi bilo kada bi Dodik na Svesrpskom saboru saopštio da se povlači iz političkog života i da će ugasiti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

“To bi verovatno bilo jedino što bi korisno uradio za naš narod u svom životu”, zaključila je predsednica NF-a.

Predsednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović objavio je da će “iz inata otići u Beograd”.

“Naravno, ne da budem dekor niti učestvujem u farsi od Sabora, na koji nismo pozvani niti dobrodošli, već da bi (predsedniku Narodne skupštine RS Nenadu) Stevandiću, Dodiku i ostalima dao do znanja da nama ne trebaju vodiči da bi došli, niti mogu da nas spreče da dođemo do Beograda i u Srbiju, ali da za svoje sramne poteze moraju da snose političke posledice i budu spremni za adekvatan odgovor”, napisao je Vukanović na svom blogu.

On je objavio odluku Stevandića o sastavu zvanične delegacije Narodne skupštine RS, koja će prisustvovati Svesrpskom saboru u Beogradu, u kojoj nema nijednog poslanika iz opozicionih stranaka.

Takođe je objavio poziv koji je upućen svim poslaničkim klubovima da prisustvuju molebanu “za Srpsku i Srbiju”, koji će se u subotu ujutro održati u hramu Svetog Save u Beogradu, prijemu za narodne poslanike u skupštinama Srbije i RS, kao i Centralnom događaju kulturno-umetničkih društava iz RS i Srbije na Trgu republike.