четвртак, јун 20, 2024

Vučić o rezoluciji: Nemamo nikakve šanse ali nećemo dati da nam uzmu čast, RS i Srbiju

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. maja 2024. (Beta) –  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nema nikakve šanse da spreči usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN o navodnom genocidu u Srebrenici ali i da nikad neće pognuti glavu pred onima koji bi, po njegovim rečima, najstradalniji narod na Balkanu da proglase genocidnim.

Vučić je u Ruskom domu u Beogradu, gde je na ruskom jeziku održao govor na temu “Revizija istorijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda”, optužio “kolektivni Zapad” da usvajanjem te rezolucije želi ukidanje Republike Srpske (RS) i da “dodatno napakosti slobodarskom srpskom narodu” koji se po njegovim rečima, drznuo da vodi nezavisnu politiku.

“Još važnije, želite time da svoju nesposobnost zbog nekih drugih događaja u svetu pokrijete lažnom podrškom jednom delu muslimanskog življa na zapadnom Balkanu”, ocenio je Vučić.

On je rekao da je očekivao i verovao da će “pametni ljudi iz zapadnog dela sveta doneti odluku da povuku predlog rezolucije koju samo što nisu nazvali ‘protiv Srbije i srpskog naroda'”.

“Upinjali su se iz petnih žila da nam objasne kako to nije upereno protiv našeg naroda i zemlje, kako krivica ne može biti kolektivna. Ali nema odgovora na naše pitanje protiv koga je uperena jer nema nijednog pojedinca o kome pričaju”, rekao je Vučić.

On je kazao da je drugo pitanje na koje nema odgovora šta je smisao i cilj te rezolucije čiji su sponzori Nemačka i Ruanda.

“Okončali ste sve postupke, ova zemlja je, češće protivpravno, isporučila sve koje ste tražili i sudili ste im. Koji je sledeći nivo pravde koji traže da se uspostavi na račun srpskog naroda u celini? Ako je to civilizacijska tekovina, zar nije dovoljno sve što ste već presudili? Nemaju odgovor ni na to pitanje”, rekao je predsednik Srbije.

Odbacio je ocene zapadnih zemalja da je rezolucija usmerena na postizanje trajnog pomirenja na Zapadnom Balkanu.

“Ko se to danas oseća bliže onim drugima? Lagali ste na početku, lažete i danas”, rekao je Vučić.

Ocenio je da će narednih sedam dana biti “možda najteži” od kad obavlja funkciju premijera ili predsednika Srbije.

Nas čeka težak posao. Od nedelje uveče, ponedeljka biću u Njujorku gde ću se boriti za istinu znajući da nemamo nikakvu šansu da pobedimo, koliko je moćna mašinerija kolektivnog Zapada, koliko su bogati i bahati. Ali nemamo izbora, saterali su nas u ćošak a tad više ne brinete da li možete da se sklonite već se koncentrišete na ono što branite. A mi branimo čast, RS i Srbiju i nećemo dati da nam to uzmu“, rekao je Vučić.