недеља, мај 19, 2024

Vučić na Petrovačkoj cesti: Ako sruše i ovaj krst, podići ćemo još veći

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 4. avgusta 2023. (Beta) – Predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik položili su danas u mestu Janjila kod Bosanskog Petrovca vence na spomen-obeležje i odali poštu stradalim Srbima iz izbegličke kolone, koju je u avgustu 1995. godine na petrovačkoj cesti bombardovala hrvatska avijacija tokom vojne akcije “Oluja”.

Događaju je prisustvovao i episkop bihaćko-petrovački Sergije sa sveštenstvom, načelnici opština na području Bosanske Krajine sa srpskom većinom, kao i par stotina srpskih povratnika na to područje.

Vučić je izjavio da godinama nije obeležavana tragedija na Petrovačkoj cesti, jer se “nije htelo ili nije smelo”. On je rekao da je ovo spomen-obeležje treće koje je podignuto, navodeći da su sva prethodna, drveni i aluminijski krst srušeni. “Ako nam sruše i ovaj krst, podićemo još veći”, kazao je predsednik Srbije, obraćajući se okupljenima.

Naveo je da poštuje i bošnjačke žrtve, ali da Srbi imaju obavezu da poštuju i srpske žrtve, dodavši da će odgovorni za ubistvo srpske dece na Petrovačkoj cesti odgovarati za taj zločin. “Ne tražimo od drugih da prećutkuju zločine nad svojim narodom, ali mi više nećemo da ćutimo o našem ubijenom narodu. Ovde su ubijena deca”, rekao je Vučić.

On je još kazao da su američke sankcije celom rukovodstvu RS zakomplikovale situaciju, i politički i ekonomski, dodavši da će Srbija i dalje pomagati RS i Srbe na drugim područjima, ne tražeći ništa tuđe.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da RS i Srbija neće zaboraviti srpske žrtve, navodeći da je dolaskom na vlast Aleksandra Vučića u Srbiji počelo obeležavanje stradanja Srba na Petrovačkoj cesti. “Ranije su vlasti u Srbiji govorile, nemojte da nerviramo ove druge”, kazao je Dodik.

On je naveo da Srbija “nikada nije bila jača”, kao i da je i RS “stabilna i jaka”.

Hrvatska avijacija je tokom akcije “Oluja”, u avgustu 1995. godine, bombardovala izbegličku kolonu Srba, koji su bežali iz nekadašnje Republike Srpske Krajine u mestu Јanjila kod Bosanskog Petrovca. Stradalo je desetoro ljudi, među kojima četvoro dece, a nekoliko desetina Srba je teško ranjeno, posle čega je dvoje podleglo povredama.