четвртак, април 18, 2024

Vojska Srbije obeležila krsnu slavu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. avgusta 2023. (Beta) – Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas, u crkvi Svetog Marka u Beogradu, liturgiji koju je patrijarh SPC Porfirije povodom krsne slave Sveti despot Stefan Visoki, koju Vojska Srbije obeležava prvi put.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, kum slave je bio ministar Vučević, dok je domaćin bi general Mojsilović. “Odlukom Sabora Srpske pravoslavne crkve u maju ove godine Vojsci Srbije je dodeljena zvanična slava – Despot Stefan Lazarević. Sinod SPC je na osnovu te odluke opredelio da će status vojnog hrama biti dodeljen crkvi Svetog Marka u Beogradu, s obzirom na to da u toj crkvi postoji oltar posvećen despotu Stefanu Lazareviću”, navodi se u saopštenju.

Liturgiji su prisustvovali ministri u Vladi Srbije, predstavnici državnih institucija, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, nakon koje je patrijarh Porfirije predao generalu Mojsiloviću ikonu Svetog despota Stefana Visokog, koju je darovao Vojsci Srbije.