субота, јул 13, 2024

Višegodišnji zatvor zbog antiratne poezije

Slične objave

Podeli

MOSKVA, 28. decembra 2023. (Beta-AFP) – Sud u Moskvi je danas osudio dva muškarca na višegodišnje zatvorske kazne zbog čitanja pesama protiv ruskog napada na Ukrajinu. Artjom Kamardin (33) je osuđen na sedam godina zatvora, a Jegor Štovba (23) na pet i po, na šta su njihove pristalice u sudnici reagovale povicima “Sramota”, javila je agencija Frans pres.

Ruske vlasti su uhapsile hiljade ljudi koji su na različite načine izražavali protest zbog rata protiv Ukrajine, čije je kritikovanje zabranjeno zakonom. Kamardin je rekao da su vlasti prema njemu bile izrazito nasilne, navodeći da su ga policajci silovali i primorali da snimi video poruku sa izvinjenjem tako što su pretili njegovoj devojci.

On je uhapšen posle recitovanja sopstvene pesme “Ubij me, milicioneru!” na Puškinovom trgu u Moskvi, na kojem su se disidenti okupljali i u vreme Sovjetskog Saveza.

Kamardin je takođe uzvikivao uvredljive slogane protiv imperijalnog projekta “Nova Rusija”, koji predviđa aneksiju juga Ukrajine. Obojica su osuđeni za podsticanje na mržnju i pozivanje na aktivnosti koje ugrožavaju bezbednost države. Kamardin je pred sudom rekao da nije znao da svojim postupcima krši zakon i zatražio je milost, navodeći da “nije heroj” i da “odlazak u zatvor zbog uverenja nikada nije bio deo njegovih planova”.

Štovba, koji je takođe insistirao da nije prekršio zakon, pitao je sudiju da li je čitanje poezije protivzakonito. On se obratio i svojoj majci, za koju je rekao da finansijski zavisi od njega.

Uz roditelje i supruge dvojice pesnika, na suđenje je došlo i više od 20 njihovih prijatelja.

Kamardinova supruga Aleksandra Popova, koja je takođe bila prisutna, opisala je za AFP krajem 2022. godine njegovo hapšenje, rekavši da su joj policajci pretili grupnim silovanjem, da su je udarali i prskali joj obraze i usta superlepkom.

Nikolaj Dajneko, koji je uhapšen u isto vreme, osuđen je u maju na četiri godine zatvora na osnovu sporazuma sa tužilaštvom, navodi organizacija OVD-info.

Sredinom novembra umetnica Aleksandra Skočilenko osuđena je na sedam godina zatvora zbog toga što je u supermarketu u Sankt Peterburgu skinula pet cena i na njihovo mesto postavila slogane protiv ruske ofanzive u Ukrajini.

Većina istaknutih ruskih opozicionara je pobegla iz zemlje ili se nalazi u zatvoru, poput najpoznatijeg protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog.