уторак, јул 16, 2024

Vazduh u Gornjem Milanovcu danas veoma nezdrav, Beograd tokom noći bio najzagađeniji na svetu

Slične objave

Podeli

Prema podacima sa sajta IQAir, vazduh je danas zagađen u velikom broju gradova Srbije, ali je najveći procenat zagađenja u Gornjem Milanovcu.

Osim njega, mnogo gradova Srbije je danas u crvenoj zoni, što znači da je i tamo vazduh nezdrav.Među tim gradovima najzagađeniji su Čačak, Niš, Paraćin, Smederevo, Užice, Beograd…

Vazduh u Gornjem Milanovcu danas veoma nezdrav, Beograd tokom noći bio najzagađeniji na svetu 2
Foto: Screenshot

Beograd tokom noći bio najzagađeniji grad na svetu

Beograd se ponovo našao na prvom mestu najzagađenijih gradova na svetu, a količina otrova u vazduhu je trenutno 11,8 puta veća od one koju propisuje Svetska zdravstvena organizacija, objavio je portal Nova.rs.

„Za sobom je Beograd ostavio čak i Nju Delhi koji je poznat po crnim rekordima kada su u pitanju otrovi u vazduhu. Sada je situacija nešto bolja, ali Beograd je i dalje u crvenom, a količina otrova u vazduhu je trenutno 11,8 puta veća od one koju propisuje Svetska zdravstvena organizacija. To znači da je vazduh jako opasan po zdravlje, posebno za osetljive grupe, one oni koji imaju problema sa disajnim organima“, navedeno je na portalu.

U slučaju zagađenja vazduha mogu se javiti zdravstvene tegobe u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije nego kod zdravih osoba. U osetljive grupe spadaju stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

U slučaju kada je vazduh ocenjen kao „zagađen“ osetljivim osobama se preporučuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da ih preusmere u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Za ostale u populaciji preporuka stručnjaka Gradskog zavoda za javno zdravlje je da se skrate dužinu i smanje intenzitet napornih aktivnosti, ali i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

U slučaju „jako zagađenog“ vazduha preporučuje se svim građanima da izbegavaju aktivnosti u spoljašnjoj sredini.