среда, фебруар 28, 2024

Vašingtonski pogled Janusa Bugajskog: Moskva planira sljedeći balkanski rat

Slične objave

Podeli

Kockanje na Kosovu moglo bi biti dio šire ofenzive Beograda uz ruske smjernice za proširenje regionalne pozicije Beograda. Prema riječima srbijanskog ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina, svi Srbi imaju pravo biti ujedinjeni u jednoj državi 

Kao i Rusi, Srbi su prikazani kao napaćene žrtve koje neprijateljske sile spremaju eliminirati. Beograd polaže pravo da štiti Srbe u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj.

Bajdenova administracija usredotočila je svoju vanjsku politiku na suzbijanje Kine u usponu. U Vašingtonu se pojavio dvostranački konsenzus da je Kina najopasniji američki globalni protivnik. A kako bi se usredotočila na suočavanje s Pekingom, Bijela kuća traži “stabilnije i predvidljive” odnose s Rusijom. U stvarnosti, poticanje nepredvidljivosti i nestabilnosti dvije su ključne strategije Moskve za potkopavanje Zapada i nema razloga da ih se odriče.

Budući da je Bijela kuća zaokupljena rastućom vojnom moći Kine i njezinim prijetnjama američkim saveznicima na Dalekom istoku, Kremlj može srušiti druge regije. Korist od ometanja Bijele kuće može pomoći u rasplamsavanju novih sukoba, a zapadni Balkan ostaje primarna meta i prilika. Nedavni spor na granici Kosova i Srbije oko priznavanja registarskih tablica izgleda kao test za ozbiljnije sukobe. Ruski dužnosnici potiču vladu predsjednika Aleksandra Vučića da pretvori Srbiju u dominantnu silu na zapadnom Balkanu i time poveća utjecaj Rusije na Washington i Bruxelles.

Beograd je u rujnu organizirao blokadu duž granice s Kosovom, stavio svoje postrojbe u pripravnost i zaprijetio vojnom intervencijom. Ruski veleposlanik Aleksander Botsan-Kharchenko pratio je srpskog ministra obrane Nebojšu Stefanovića u inspekciji jedinica srpske vojske. Dok je Priština poslala policijski odred da provede zahtjeve za registarske tablice, Beograd je rasporedio vojna vozila duž granice i preletio borbene zrakoplove MiG-29 iznad tog područja kako bi pokušao zastrašiti susjeda.

U još jednoj demonstraciji snage i demonstraciji vojnih obveza Kremlja prema Beogradu, ruske i srpske snage protuzračne obrane izvele su sredinom listopada zajedničke vježbe u kojima su sudjelovali borbeni zrakoplovi MiG-29. Moskva je također u Srbiju poslala bateriju protuzračnih sustava kratkog dometa Pancir-S i izjavila da je spremna prodati druge sustave protuzračne obrane Beogradu. Kako susjedi Srbije ne posjeduju značajnije zračne snage, manevri su očito bili zamišljeni kao signal NATO-u da će Rusija braniti svog ključnog balkanskog saveznika u slučaju regionalnog rata.

Priprema se i propagandno tlo za sukob. Beograd i Moskva optužuju vladu Kosova da ugrožava prava i postojanje srpske manjine. Sličan narativ može se koristiti protiv bosanske vlade da se opravda rat. Kremlj je dosljedno koristio takve tvrdnje o ruskom stanovništvu u svojim agresivnim revizionističkim poduzećima u Ukrajini, Gruziji i baltičkim državama. Rusija sada upućuje svog “mlađeg brata” Srbiju o metodologiji regionalne dominacije i teritorijalne podjele.

Putin manipuliše Vučićem

Dok Vučić traži slavu kao ujedinitelj “srpskih zemalja”, Putin njime manipulira da bi služio geopolitičkim ciljevima Rusije. Vučić je trajno dužan Moskvi jer je blokirala ulazak Kosova u Ujedinjene narode, a ekonomska ovisnost Srbije o Rusiji se širi, posebno u energetskom području gdje se nedavno pridružila novoj ruskoj plinskoj poveznici preko Bugarske i Turske.

Srbija se također priprema kao ruska vojna ispostava i središte regionalne subverzije. Naoružan je asortimanom naoružanja tijekom posljednjih nekoliko godina, uključujući ratne zrakoplove, tenkove, helikoptere i protuzračne sustave. Rusko-srpski “humanitarni centar” u blizini granice s Kosovom služi kao centar za prikupljanje obavještajnih podataka i specijalne operacije za Moskvu. Srbija također razvija bliske veze s Organizacijom Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) koju kontrolira Rusija, koja je namijenjena kao multinacionalni pandan NATO-u.

Kroz mnoštvo pipaka koje kontrolira Kremlj, Srbija postaje balkanski talac Rusije. Moskva je nepokolebljiva da se svaki srpski potez prema ulasku u NATO neće tolerirati i da bi mogao rezultirati smjenom Vučića i njegove vlade. Podrška Kremlja raznim nacionalističkim skupinama u Srbiji, njegov opsežan utjecaj u informacionom prostoru Srbije, njegove intimne veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom i špijunski prodor u ključne institucije u Srbiji imaju cilj držati Vučića na liniji i spriječiti ga da se više približi integrativne veze sa zapadnim institucijama.

Srbija pruža vrijednu priliku Putinu da pokrene oružane sukobe u još uvijek nestabilnoj balkanskoj regiji. To bi pomoglo proširiti utjecaj Rusije, odvratiti pozornost Zapada od sukoba koje Moskva projektuje u vlastitom susjedstvu i prikriti sve intenzivniji udar na neslaganje unutar Ruske Federacije. Vučić bi u nekom trenutku mogao biti namamljen ili isprovociran u vojni sukob s nekim od susjeda Srbije i tada će se obratiti Moskvi za pomoć. S obzirom da je EU bez kormila i da je SAD usredotočene na Kinu i druge međunarodne krize, Kremlj može izračunati da je smanjeni rizik od zapadne vojne intervencije vrijedan preuzimanja.