понедељак, фебруар 26, 2024

Uz Ratka Mladića i Draža Mihailović

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. novembra 2021. – U centru Beograda pored murala osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću osvanula su još dva – četničkom komandantu iz Drugog svetskog rata Draži Mihailoviću i vojvodi srpske vojske iz Prvog svetskog rata Živojinu Mišiću.

Lik Draže Mihailovića iscrtan je na bočnom zidu iste stambene zgrade na kojoj je već četiri meseca mural Ratka Mladića. Uz lik Mihailovića ispisani su stihovi četničke pesme „Sve su straže…“.

Aktivistkinja za ljudska prava Anita Mitić objavila je na Tviteru 17. novembra fotografiju na kojoj nepoznati mladić sa kapuljačom na glavi slika mural Draže Mihailovića.

“Dodaju Dražu Ratku”, napisala je Mitć uz tu fotografiju.

Preko puta zgrade na kojoj se nalaze murali Mladića i Mihailovića nepoznati autori iscrtali lik vojvode Mišića uz zastavu. Na fasadama uz murale Mladića i Mišića nalazi se i nezvanični grb navijača beogradskog kluba Partizan.

Mural srpskom vojvodi iz Prvog svetskog rata Živojinu Mišiću osvanuo je na zgradi preko puta murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Mišić je bio jedan od najistaknutijih vojskovođa Prvog svetskog rata, dok je Mihailović 1946. godine osuđen na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije sa nacističkom Nemačkom tokom rata, nakon čega je streljan.

Viši sud u Beogradu je 2015. godine poništio tu presudu, sa obrazloženjem da je suđenje Mihailoviću bio političko-ideološki proces komunističkog režima. Sud je, međutim, napomenuo da se nije bavio utvrđivanjem činjenica da li je Mihailović bio ratni zločinac, već isključivo sudskom procedurom.

Otkako su nepoznati autori oslikali mural Mladića pre četiri meseca, građani su ga više puta polivali bojom i šarali, ali je on u roku od nekoliko sati vraćan u prvobitno stanje.

Inicijativa mladih za ljudska prava pokušala je da ukloni Mladićev mural 9. novembra na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, ali im je policija to zabranila uz obrazloženje da postoji mogućnost od sukoba pristalica i protivnika skupa.

Mladić je kao komandant vojske bosanskih Srba pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

(Slobodna Evropa)