недеља, јун 16, 2024

Ustoličenje na Cetinju bez sabora ispred manastira

Slične objave

Podeli

CETINJE, 27. avgusta 2021. (Beta) – Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (CPC) saopštila je danas da će ustoličenje mitropolita Joanikija biti obavljeno na Cetinju u ranije najavljenom terminu, 5. septembra, u prisustvu patrijarha Porfirija, ali bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira.

Kako se navodi, odluka je doneta jer Mitropolija želi da da “maksimalan doprinos miru i stabilnosti Crne Gore, poštujući epidemiološke mere”. “Ne razumemo, ali ne osporavamo pravo nekih građana Crne Gore da nastavak ove, očigledno vekovne i dobro utemeljene crnogorske tradicije, doživljavaju kao atak na Crnu Goru, njenu slobodu i slično”, navodi se u saopštenju.

U najavljenoj cetinjskoj svečanosti nema nijedan novi detalj koji bi se kosio sa dosadašnjom osveštanom crkvenom praksom u Crnoj Gori, pa je neprihvatljivo i neopravdano da se ovom verskom činu pripisuje bilo kakav politički karakter, kako to čine pojedini partijski aktivisti, koji ovih dana podižu tenzije medju braćom i prednjače u javnim protestima protiv ustoličenja, pokušavajući da Crkvi i njenom vernom narodu ugroze i ospore osnovno ljudsko pravo i slobodu vere.

U saopštenju se dodaje da “evropska, sekularna i građanska Crna Gora ne sme da se temelji na mržnji i isključivosti, nego na njenom Ustavu i zakonima”. “Šta god u ovom trenutku mislili, moramo shvatiti i prihvatiti činjenicu da je Crna Gora država svih nas. U njoj nema većih ili manjih Crnogoraca – nego, valjda, po svemu i u svemu, samo i jedino – ravnopravnih građana”, navodi se u saopštenju.

“Neka se ovim svečanim činom ustoličenja Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija useli mir i duhovna radost u svako srce, u svaki dom i porodicu, i verujuću i neverujuću, i u one koji nas mrze i u one koji nas vole. Da se manje svadjamo, a što više razgovaramo, da jedni druge čujemo i razumemo, a onda da se bratski zagrlimo i izmirimo”, dodaje se u saopštenju.

Pored patrijarha Porfirija ustoličenju mitropolita Joanikija prisustvovaće episkopi iz SPC i drugih sestrinskih Crkava sa sveštenstvom i predstavnici crkvenih opština iz Crne Gore.

One koji žele da lično dočekaju patrijarha Porfirija i prime njegov blagoslov Mitropolija je pozvala da uzmu učešća u svečanosti koja će se, dan ranije, u subotu 4. septembra sa početkom u 18 časova održati na otvorenom ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.