уторак, мај 28, 2024

Ustoličen patrijarh Pofirije: Srbi i Albanci da zajedno grade mir

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 14. oktobra 2022. (Beta) – Patrijarh Porfirije pozvao je danas Srbe i Albance da zajedno grade mir. On je taj poziv uputio neposredno nakon što je ustoličen na tron Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj Patrijaršiji.

“Program SPC i moj program je mir”, rekao je patrijarh Porfirije, nakon što su ga mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko primorski Joanikije uveli u tron, praćeni uzvicima odobravanja “aksios”, što znači dostojan.

“Sve vernike sa ovog mesta pozivam da se molimo za sve ljude, za svu braću i sestre, sve sunarodnike i one sa kojima živimo i pre svih za braću Albance da gradimo zajedno mir kao što su gradile srpske sa albanskim porodicama, koje su i u dobra i zla vremena čuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane”, izjavio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je rekao da to želi da “naglasi kako bi svi to čuli i znali, da neko ne bi naknadno učitavao” ono čega nema. “Program SPC, dok mnogi čitavom svetu žele da nametnu nemir i dok se povećava opasnost od najpogubnijeg opšteg rata, od svetske kataklizme, jeste mir i samo mir. I to prvo pomirenje, praštanje i mir sa onim koji nam je najbliži, koji nam je prvi sused. Mir kao jedina mogućnost opstanka i naše i njihove dece”, rekao je Porfirije.

Ocenio je da “svima na Balkanu” treba da bude jasno da imaju obavezu da svojoj deci obezbede život u miru. “Niko drugi našoj deci ne može pružiti takvu priliku niti je zainteresovan da im pruži kao mi. Zato danas s ovog svetog mesta poručujemo Srbima i Albancima i svima koji žive na ovim prostorima, nađimo u sebi snagu, prepoznajmo Boga i čuvajmo jedni druge jer želja za mirom saglasna je s osnovnim načelima naše vere i mir je deo Božjeg promisla za čovečanstvo”, kazao je patrijarh.

On je naveo da su “Kosovo i Metohija dom srpskom pravoslavnom narodu, ovde se rodio u Pećkoj Patrijaršiji, Dečanima, Gračanici”. Naših je svetinja na Kosovu i Metohiji kao zvezda na nebu”, rekao je patrijarh Porfirije, dodajući da je Pećka Patrijaršija “naša najvažnija i najznačajnija kuća”.