четвртак, јануар 30, 2025

 Uspješni vinar i ugostitelj Martin Jušta

Slične objave

Podeli

U Zagrebu je predstavljena vinarija iz OPG-a Martina Jušte. Početkom 2001. Jušta je kupio oko 1.500 trsova na području Budrovac-Molvice pretežito sorte škrlet. Tijekom godina obnavljao je stari vinograd a 2017. zasadio nove loze u Čepelovcu i Belevinama među kojima je najznačajnija piwi sorta Solaris sa oko 1200 panja. Upravo je po njoj danas najpoznatija vinarija u Čepelovcu sa brojnim nagradama posljednjih godina. Među 5000 trsova danas su još i 1000 graševine, 700 škrleta, oko 400 cabernet franca, 300 gamaya i mali broj crnih piwi sorti oko 150 komada regenta i nera. Također ima i manje količine sauvignona, manzonija i kernera. Kao profesionalni vinar na širem tržištu pojavio se 2009. Prve sadnice piwi sorti došle su iz Freiburga a već spominjani Solaris dobijen je višestrukim ukrižavanjem sivog pinota, rajnskog rizlinga i muškat otonela. Vinarija, u sklopu koje koje je i vinski trezor sa brojnim priznajima i nagradama, je u sklopu lijepog drvom opremljenog ugostiteljskog objekta u Čepelovcu. Kapacitet je oko 80 posjetitelja te je u toku siječnja sa pred i poslije  Vincekovim događanjima održano više od 15-estak proslava. Domaću kuhinju sa predjelima, teletinom, svinjetinom i peradi sam i ja imao priliku probati u studenom i prosincu. OPG je više puta nagrađivan za svoja odlična vina u Zelini, Ludbregu i prošle godine u Varaždinu kada je Solaris na 4. Međunarodnoj izložbi vina dobio 89 bodova i postao šampion bijelih i ukupni pobjednik natjecanja. Vina kreira sam vinar koji je tijekom godina nazočio brojnim predavanjima struke u Đurđevcu i okolnim gradovima. Sada je u toj vinskoj priči i njegov zet Damir koji će u budućnosti nastaviti rad OPG-a i vinarije a već sada planiraju u ovoj i slijedećoj godini nove nasade trsova.

Foto: Marko Čolić

U potpuno popunjenoj radionici u Češkom domu koju je vodio Darko Lugarić probali smo sedam vina. Redom: Cuvee bijeli 11.5% alkohola i 5.2 g/L kiseline, Solaris 11.9  i 7.2 , Graševinu 12.0  i 5.9 , Škrlet 11.6  i 6.2 , Rose (cabernet franc) 11.6  i 5.0 , Solaris muškatni 11.9   i 6.7 , Cuvee crveni 11.4 alkohola  i 6.2 g/L kiseline.

Sva vina su nastala u 2024. a već je prvi Cuvee bijeli (sauvignon, manzoni, pinot bijeli, kerner i solaris) izazvao pozitivne odjeke nazočnih. Vino sastavljeno od 5 sorti , sa podjednakim udjelom 4 prvospomenuta i manjim dijelom Solarisa je lijepe zelenkasto žute boje, kristalno bistro, lijepoga tijela , pitko, lagano sa malo alkohola, osvježavajuće. I u njemu i vinima koja su slijedila osjetili smo odlične karakteristike terroira đurđevačkoga kraja. Sommelier je kao lagano jelo preporučio pastrvu , carpaccia od bijele ribe a može biti i aperitivno vino.

Solaris koji je slijedio sa čak 7.2 g/Lkiseline bran je već početkom kolovoza. Vinar nam je rekao da je rodnost izvanredna, daje odlične sladore na koje je morao paziti da ne odu iznad 21 u veći alkohol, već spomenutu visoku kiselinu koja ne smeta i koja će se smanjivati. Lugarića vino u mirisu asocira na breskvu, marelicu i bazgu a u okusu ima blagu grejpasto limunastu notu. Slasno u ustima, ugodnoga tijela priziva slijedeću čašu…Te karakteristike prepoznale su i komisije u Zelini i Varaždinu koje su mu dodjelile zlato. Gastronomska preporuka, između ostalih jela, je salata od matovilca, rukole, cherry rajčice, krutone kruh i mango sa grilanim kozicama…

Ugodno iznenađenje, negativnog i nije bilo, je bio naš autohtoni škrlet (11.6  i 6.2) kojega ima najviše u Moslavini a ovdje je dobio dodatne pogodnosti terroira prožetog pijeskom i mineralnošću. Đurđevački škrlet je naglašene aromatike, lijepe svježine, laganoga tijela. Naglašeni su zelenkasti tonovi boje, također kristalno bistro, voćno cvijetnog karaktera. Ima blagu slast, naglašene ekstrakcije a u okusu pronalazimo breskvu i mandarinu. I kod ovog vina kao i drugih iz Juštinog podruma zaključilo se da bi ga rado kušali za godinu dvije 26. ili 27.-me jer ima potencijala za razvoj. Međutim u ovom trenutku vinar ne može od količine od oko 10000 litara godišnje ostavljati pa makar malu zalihu jer se do slijedeće berbe sve proda! Potvrdio je da će u idućim godinama i sa većom količinom vina koju misli dobiti ostavljati manji broj boca za neku vertikalnu prezentaciju. Svakako treba

Na kraju ali ne kao posljednje po kvaliteti, dapače, probali smo Cuvee crveni pod etiketom Crno (sastavljen od 80% gamaya i dvije piwi sorte regenta i nera). Vino je oduševilo nazočne. U ustima voćno, lijepe kiseline, zaokruženo, pitko, ne osjete se tanini a malo asocira na frizante. Vino je lepršavo, ponovno se osjete pozitivne karakteristike kraja u kojemu je nastalo. Lugarić gastronomski preporučuje pohanog piceka, patku, plavu i riječnu ribu (Drava je nadomak Đurđevcu).

Franjo Francem konstatira:“ Veseli me da ima ovakvih malih vinara koji imaju svoju viziju. Interesantan je njegov pokušaj sa piwi sortama i hrabar na kraju krajeva. Mislim da treba ostati dosljedan sebi i raditi interesantna vina pa makar ne trajala više od jedne godine zato jer ih rasproda!“. Konstatirano je da su sva vina korektno napravljena i bez falinge. Probali smo još i pristojnu graševinu i rose a Solaris muškatni uz dosta šećera i lijepu kiselinu (6.7 g/L) nije presladak ni prealkoholan (11.9%). Ostatak šećera je između 6 i 7. Vino ima aromatiku, svježinu, slast i lagano tijelo. Dalo bi se upariti sa chees cake-om, pitom od jabuka i štrudlom od jabuke sa medom kakvu nude u restoranu na Čepelovcu.

Foto: Marko Čolić

Završno, Martin Jušta manji (po količini vina ne i kvaliteti) vinar iz đurđevačkog, podravskog kraja je bio ugodno iznenađenje za veliki broj nazočnih u radionici. Želimo mu nove nasade, veće količine vina koje će biti iste kvalitete i da-ostane svoj na vinskom putu koji je odabrao…

Vjekoslav Madunić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.