четвртак, јул 25, 2024

Uskrsnula bista Sime Matavulja

Slične objave

Podeli

Nakon više od 30 godina u Šibeniku pronađena bista književnika Sime Matavulja koja je bila postavljena ispred istoimene škole u tom gradu, da bi početkom 90-ih škola bila preimenovana, a bista „nestala“

Književnik Simo Matavulj, koji je 1852. rođen i odrastao u Šibeniku, početkom nemirnih devedesetih je zajedno s mnogima proglašen neprijateljem naroda te je njegovo djelo izbačeno iz školskih udžbenika, a njegov je lik, odnosno bista šibenskog kipara Grge Antunca, preko noći uklonjen ispred Osnovne škole “Sime Matavulja” u Šibeniku, piše portal Šibenik IN.

Škola je preimenovana u OŠ Fausta Vrančića, a bisti poznatog srpskog književnika izgubio se svaki trag. Sve do nekidan, kada se pojavila “živa i zdrava” u Muzeju grada Šibenika gdje su u prosincu 2023. bili izloženi radovi Grge Antunca.

“Znali smo da je poprsje Sime Matavulja rad Grge Antunca pa smo odlučili krenuti u potragu. Imali smo informaciju da je bista koja je stajala ispred nekadašnje škole Sime Matavulja preživjela te da je negdje spremljena. Na kraju se ispostavilo da je pronađena baš u toj školi”, rekao je za šibenski portal Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

Osoba koja je bistu Sime Matavulja skrila u školi koja je tada bila svježe nazvana po Faustu Vrančiću želi ostati anonimna, pa je ta želja ispoštovana. U svakom slučaju, “spasitelj biste” bio je svjestan da se radi o djelu Grge Antunca, šibenskom umjetniku koji je najpoznatiji po izradi velikih brončanih vratnica na bočnom i zapadnom portalu katedrale sv. Jakova.

“Bista se nalazila u maloj prostoriji, zapravo u otvoru u zidu ispod stepenica, gdje ju je zapravo bilo nemoguće pronaći. To je meni izgledalo kao neka grobnica za urnu”, govori Snježana Ćaleta, ravnateljica OŠ Fausta Vrančića.

“U tu prostoriju ispod stepenica nitko nikad nije ulazio, a i ispred samog ulaza je bila hrpa stvari. Čak i kad su vrata otvorena bilo ju je nemoguće vidjeti jer je bila skrivena iza na nekoj polici. Nikad je ne bismo sami iskopali da nam osoba koja ju je tamo stavila nije pokazala”, nastavlja ravnateljica.

Snježana Ćaleta treća je ravnateljica u nizu nakon promjene imena osnovne škole. Kaže da nije znala da se bista nalazi u školi te da je logično da se rad Grge Antunca ustupi Muzeju u stalno vlasništvo. Ista takva bista je prije nekoliko godina ponovno postavljena u Islamu Grčkom kod Zadra, gdje je Simo Matavulj bio prvi seoski učitelj.

“Radi se vjerojatno o drugom odljevu iz kalupa, ovaj šibenski kip je originalan”, tvrdi Željko Krnčević te nastavlja:

“Drago mi je da je Muzej došao u vlasništvo nad bistom Sime Matavulja, čime je naš ionako bogat fundus djela Grge Antunca dodatno osnažen”, kaže ravnatelj Muzeja, piše Šibenik IN.

Izvor: Novosti.hr)