среда, јун 12, 2024

Umro Muamer ef. Zukorlić

Slične objave

Podeli

NOVI PAZAR/BEOGRAD – Preminuo je Muamer efendija Zukorlić, bivši muftija Mešihata islamske zajednice za Sandžak i Srbiju. Vijest o smrti efendije Zukorlića objavio je novinar Mirnes Kovač, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

– Na Ahiret je preselio Muamer ef. Zukorlić. Vijest mi je potvrdio muftija Mevlud Dudic koji je u povratku iz Graca prema Novom Pazaru. Molim Svevišnjeg da se smiluje Muamer ef., a njegovoj porodici podari sabur, napisao je Kovač na Facebooku.

Zukorlić je rođen 15. februara 1970. godine u Orlju pokraj Tutina. Dugo vremena je bio vodeći vjerski autoritet u Sandđaku. Prije dvije godine bio je i kandidat za reisu-l-ulemu ISlamske zajednice BiH, kada je na izborima izgubio od Huseina efendije Kavazovića.

Jedan je od osnivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Posljednjih godina počeo se baviti i politikom, a smrt ga je zadesila u vrijeme dok je bio zastupnik u Skupštini Srbije.

Vest su za portalforum.rs potvrdili potpredsednik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović i direktor Sandžak televizije Salahudin Fetić, rekavši “Bogu je bio draži!”

D. B.