среда, јул 24, 2024

Umro Dezmond Tutu, južnoafrička ikona borbe protiv aparthejda

Slične objave

Podeli

Južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu, ikona borbe protiv aparthejda i dobitnik Nobelove nagrade za mir umro je danas u 91. godini, objavio je predsednik države Siril Ramafosa.

Predsednik je u ime svih Južnoafrikanaca izrazio „duboku tugu“ zbog smrti Dezmonda Tutua, te izuzetne ličnosti južnoafričke istorije. „Smrt nadbiskupa emeritusa Dezmonda Tutua je novo poglavlje tuge u opraštanju naše nacije od generacije izuzetnih Južnoafrikanaca koji su nam ostavili jednu oslobođenu Južnu Afriku“, rekao je predsednik Ramafosa u saopštenju.

„Čovek izuzetne inteligencije, integrisan i nepobediv protiv snaga aparthejda, on je bio istovremeno i nežan i osetljiv u svom saosećanju za one koji su patili od presije, nepravde i nasilja pod aparthejdom, i za ugnjetavane i ugnjetavače u celom svetu“, rekao je Ramafosa.

Nadbiskup je bio bolestan nekoliko meseci. Više nije istupao u javnosti ali bi uvek sa smeškom pozdravljao kamere uvek prisutne kada se negde kretao, kada je išao da primi antikovid vakcinu u jednoj bolnici ili prilikom proslave njegovog 90. rođendana u Kejptaunu u oktobru.

(Danas)

Prethodni tekst
Sledeći tekst