недеља, мај 26, 2024

Ukrajina vratila pod svoju kontrolu pet naselja u Hersonskoj oblasti

Slične objave

Podeli

KIJEV, 12. oktobra 2022. (Beta-AP) – Ukrajina je vratila pod svoju kontrolu pet naselja u južnoj Hersonskoj oblasti, saopštila je južna Operativna komanda. Sela Novovasilovka, Novogrihorivka, Nova Kamianka, Trifonivka i Červone u Berislavskom okrugu ponovo su zauzeta od juče, izjavio je predsednik južne komande Vladislav Nazarov.

Ta naselja se nalaze u jednom od četiri regiona koje je Rusija nedavno pripojila. Napad Rusije nastavljen je danas u regionu Zaporožja i u istoimenom gradu, rekao je sekretar Opštinskog veća Anatolij Kurtev.

Trenutno nema izveštaja o žrtvama, iako je Kurtev upozorio meštane na mogućnost ponovnog napada. Na jugu Ukrajine, u oblasti regiona pod kontrolom Rusije, snažna eksplozija pogodila je grad Melitopolj.

Nuklearka u Zaporožju bez napajanja električnom energijom

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da je ukrajinska nuklearna elektrana okružena ruskim trupama po drugi put u pet dana izgubila napajanje električne energije koju dobija spolja, a potrebno je za njene vitalne bezbednosne sisteme.

Grosi je rekao da su posmatrači u Nuklearnoj elektrani Zaporožja prijavili prekid napajanja i dodao da rezervni dizel generatori održavaju nuklearnu sigurnosnu i bezbednosnu opremu u funkciji.

“Ovaj ponovljeni gubitak energije je duboko zabrinjavajući razvoj dogadjaja i naglašava hitnu potrebu za nuklearnom sigurnošću i zonom zaštite oko lokacije”, napisao je Grosi na Tviteru.