петак, мај 24, 2024

Ubijen bivši premijer Japana Šinzo Abe

Slične objave

Podeli

Bivši japanski premijer Šinzo Abe (Shinz Abe) na koga je pucano tokom govora u gradu Nara podlegao je povredama, potvrdila je bolnica u koju je bio prebačen.

“Shinzo Abe dovezen je (u bolnicu) u 12.20. Bio je u stanju srčanog udara po dolasku. Primenjena je reanimacija. Međutim, na žalost, on je preminuo u 17.30”, izjavio je Hidadeta Fukušima (Hidadeta Fukushima), profesor urgentne medicine u Nara Medicinskoj univerzitetskoj bolnici.

Doktori su rekli kako je Abe “praktično iskrvario na smrt”, te da je imao dve rane vrata i leđa i unutrašnje krvarenje.

“Bivši premijer Abe upucan je oko 11:30 po lokalnom vremenu (4:30 po centralnoevropskom vremenu) u Nari. Jedan muškarac, za kojeg se veruje da je ubica, je priveden”, rekao je novinarima glavni sekretar premijerovog kabineta Hirokazu Matsuno.

Policija je objavila da je četrdesetjednogodišnjak osumnjičen za ubistvo, bez navođenja imena. Državna televizija objavila je da je osumnjičeni identifikovan kao Tetsuya Yamagami. Navodno je rekao policiji da je bio nezadovoljan Abeom i da je zato hteo da ga ubije.

“Bez obzira na razlog, takav varvarski čin se nikada neće tolerisati i mi ga oštro osuđujemo”, rekao je novinarima glavni sekretar premijerovog kabineta.

Pucnjave su redak slučaj u Japanu, gde su oštri zakoni o oružju i gde je nizak nivo nasilnog kriminala.

Strani zvaničnici osuđuju napad

Američki državni sekretar Antony Blinken izrazio je duboku zabrinutost zbog stanja bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.”Naše misli, naše molitve su sa njim, sa njegovom porodicom, sa narodom Japana”, kazao je Blinken na marginama sastanka G20 na indonežanskom ostrvu Bali, prenosi Rojters. “Ovo je veoma, veoma tužan trenutak. Čekamo vesti iz Japana”, dodao je.

Britanski premijer Boris Džonson poručio je da je zaprepašćen i tužan zbog “odvratnog napada” na Šinzo Abea. “Moje misli su sa njegovom porodicom i bližnjima”, objavio je na Tviteru.

Indijski premijer Narendra Modi poručio je u objavi na Tviteru da je duboko uznemiren napadom na dragog prijatelja Šinzo Abea.

Na Tviteru se ovim povodom oglasio i australijski premijer Antony Albanese. “Šokantne vesti iz Japana da je bivši premijer Šinzo Abe ranjen, naše misli su u ovom trenutku sa njegovom porodicom i narodom Japana”, napisao je.

I kineski zvaničnici izrazili su šok zbog pucnjave bivšeg japanskog premijera Šinza Abea. Poručili su da se “nadaju da će on biti van životne opasnosti i uskoro se oporaviti”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova na dnevnom brifingu u Pekingu.

Liderka Novog Zelanda Jacinda Ardern podsetila je da je Abe bio jedan od prvih svetskih lidera koje je upoznala kada je postala premijerka.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, pozvala je Abea da “ostane jak”.

Abe, koji je bio japanski premijer sa najdužim stažem, podneo je ostavku 2020. navodeći zdravstvene razloge. Kasnije je otkrio da pati od simptoma ulceroznog kolitisa, crevne bolesti. Nasledio ga je njegov bliski stranački saveznik Yoshihide (Jošihide) Suga, kojeg je kasnije zamenio Fumio Kishida (Kišida).

Ko je Shinzo Abe?
Shinzo Abe, konzervativni japanski premijer s najdužim stažom poznat je po tome što je pokrenuo politiku “abenomike” kako bi izvukao ekonomiju iz deflacije, pojačao japansku vojsku i pokušao da se suprotstavi rastućoj moći Kine.
Prvi put je preuzeo dužnost 2006. godine kao najmlađi premijer Japana od Drugog svjetskog rata. Nakon godinu dana praćene političkim skandalima, bijesom birača zbog izgubljenih penzijskih dosjea i izbornim udarcima za njegovu vladajuću stranku, Abe je podnio ostavku navodeći loše zdravlje.
Pet godina nakon ostavke, za koju je kao razlog naveo crijevnu bolest ulcerozni kolitis, Abe je svoju konzervativnu Liberalno-demokratsku partiju (LDP) – zbačenu 2009. – vratio na vlast.
Na premijersku funkciju vratio se 2012. obećavajući da će oživjeti stagnirajuću ekonomiju, olabaviti pacifistički ustav donesen nakon Drugog svjetskog rata i vratiti tradicionalne vrijednosti.
Zatim je pokrenuo trostruku strategiju “abenomike” kako bi pobijedio upornu deflaciju hiper-lakom monetarnom politikom i fiskalnom potrošnjom, zajedno sa strukturnom reformom kako bi se izborio sa brzim starenjem i smanjenjem stanovništva.
Međutim, deflacija nije nestajala i njegova strategija rasta je u 2019.bila pogođena povećanjem poreza na promet i kinesko-američkim trgovinskim ratom. Izbijanje COVID-19 naredne godine izazvalo je najveći ekonomski pad Japana ikada.
Za mandata Abe je povećao troškove odbrane i posegnuo za drugim azijskim zemljama kako bi se suprotstavio Kini. Pogurao je donošenje zakona koji bi omogućili Japanu da koristi pravo na “kolektivnu samoodbranu”, ili vojno pomaže savezniku koji je napadnut.
Revizija pacifističkog ustava ostala je glavni prioritet za Abea. Reforma obrazovnog sistema radi obnavljanja tradicionalnih običaja bio je još jedan od njegovih ciljeva.
Abe je uspostavio bliske veze sa SAD. Predsjednik Donald Trump sa njim je igrao golf i često razgovarao.
Bio je ključan za dobijanje Olimpijskih igara u Tokiju 2020. i čak se pojavio i kao lik Nintendo video igrice Mario tokom primopredaje Olimpijskih igara.
Podršku javnosti počeo je, međutim, da gubi zbog akcija u vezi s izbijanjem COVID-19, kao zbog i niza skandala, uključujući hapšenje njegovog bivšeg ministra pravde.
Podnio je tako ostavku 2020 a da nije dočekao da predsjeda Olimpijadom koja je zbog COVID-19 odgođena i održana 2021. godine.

(RFE)