субота, јул 13, 2024

U Zrenjaninu obeležene tri decenije od otvaranja Pozorišnog kluba Zeleno zvono

Slične objave

Podeli

Pokret Novi Optimizam je u subotu 20. aprila organizovao proslavu jubileja – 30 godina od otvaranja Pozorišnog kluba Zeleno zvono u Zrenjaninu.

Građani Zrenjanina, saradnici Novog Optimizma, ali još više nekadašnjeg Zelenog zvona, predstavnici društvenog i kulturnog života Srbije, okupili su se u zrenjaninskom Lion Pub-u kako bi zajedno obeležili sećanje na Zeleno zvono, kluba koji je obeležio društveni život i kulturnu scenu grada.

Okupljeni su ukazali na značaj Zelenog zvona u novijoj istoriji Zrenjanina, navodeći da je postalo svojevrsni brend grada tokom poslednje decenije 20. i prvih godina 21. veka. Klub je uticao na lokalnu zajednicu i kulturnu scenu.

Osnivač Zelenog zvona Branislav Grubački Guta obratio se okupljenina povodom jubileja legendarnog Pozorišnog kluba, rekavši da je Zeleno zvono kulturni projekat koji je od samog početka bio fokusiran na proizvodnju raznovrsnih sadržaja.

Branislav Guta Grubački (Foto: portalforum.rs)

Zeleno zvono je bio mejnstrim koji je zbog tadašnjeg vremena ratova i zatvorenosti poprimio alternativni karakter. Danas se sećamo ove platforme koja je bila prostor za izložbe, bendove, razgovor, razmenu ideja. Zeleno zvono je postalo pravi alternativni centar, toliko potreban ne samo Zrenjanincima, već srpskom društvu onog vremena“, rekao je Grubački.

Objašnjavajući zbog čega je moto ovog jubileja „Za kim zvoni Zeleno zvono”, Grubački kaže da je to sećanje na sve one koji su bili i ostali deo istorije, priča o legendarnom mestu, koje je bilo podsticaj mnogim stvaraocima u njihovom umetničkom usponu.

Posebno mesto u Gutinom obraćanju bilo je za dvojicu nezaobilaznih ljudi koji su svojim umećem i delovanjem u Zelenom zvonu ostavili večno poštovanje svih, koji na žalost nisu više sa nama, a to su Zoran Čarkić Čare i Zoran Mojsin Mojsa, muzički i tehnički urednici i producenti velikog broja događaja u Zrenjaninu i samom Zelenom zvonu.

„Sećamo se vremena kada je Zrenjanin bio nezaobilazna tačka na kulturnoj mapi Srbije. Ipak, mi smo uspeli da to bude i nešto više. To je bilo mesto alternative ondašnjem ‘ludilu’, mesto na kome smo se uvek podsećali da smo deo Evrope“, poručio je Grubački povodom 30 godina od otvaranja Pozorišnog kluba Zeleno zvono u Zrenjaninu.

„Danas, Zeleno zvono, simbolikom i nasleđem pokušava da uspostavi vezu sa onima koji dolaze“, poručuje on.

Program povodom ovog jubileja je bio raznovrstan. Sve je počelo kuvanjem i degustacijom pasulja, pružajući posetiocima priliku da uživaju u tradicionalnoj kuhinji. Hteli smo da ukažemo na važnost „opasuljivanja“ danas u Srbiji.

Kao što je to nekada i radilo Zeleno zvono, usledio je muzički program tokom kojeg smo predstavili nove muzičke nade kao i one koje je pre više godina Zeleno zvono podržalo. Okupljenima se najpre predstavio mladi beogradski bend IRIS, a zatim je nastupio Santos Brothers Band, čiji članovi svoj muzički početak vezuju za Zeleno zvono.

Rezime sećanja je ovaj: „Picerija-galerija-tenis klub Zeleno zvono, iz Prvomajske ulice na obodu grada, pre trideset godina preseljen u zgradu Narodnog pozorišta „Тoša Jovanović“ u centru grada Zrenjanina. Taj događaj je izazvao veliko interesovanje Zrenjaninaca u to vreme, i s vremenom to je postalo kultno mesto.

U to vreme Zeleno zvono je bilo domaćin različitim događajima, kao što su koncerti, promocije knjiga, izložbe slika, kulturne manifestacije. Zbog ove raznovrsnosti, urbane atmosfere i raznolikog intelektualnog sadržaja, Zeleno zvono postalo je simbol kulturnog života Zrenjanina i šire.“

(Novi optimizam)